0

М или деца, Възкресението не е просто празник. То е победата на живота над смъртта. На доброто над злото. Но за да се доближим до този Велик ден, всеки трябва да извърви своя път.

Мили деца, Възкресението не е просто празник. То е победата на живота над смъртта. На доброто над злото. Но за да се доближим до този Велик ден, всеки трябва да извърви своя път.

Вярно е, че на този ден ние се събираме със семейството, боричкаме се с боядисаните преди това яйца, но трябва да израснем и духовно. Всички ние трябва да осъзнаем същността на това особено време през годината. А денят на Възкресението е съпътстван от Великия пост. Подготовката за него всъщност започва няколко седмици преди Великден.


Това време е свързано с молитви, а възрастните християни постят


Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Важно е обаче да се научим на смирение, защото понякога Бог ни изпраща изпитания. Това не е защото не ни обича, а напротив. Той иска да усили вярата ни, да ни направи силни и да разберем, че можем да се справяме с трудностите. В момент на криза, в каквато се намираме сега, в период на изпитание заради епидемията, е важно да си повтаряме това. Да вярваме, че ще сме по-силни, след като всичко приключи. Важно е да пазим себе си и близките си, тяхното здраве. Затова няма нищо по-хубаво от това, че се


наложи да останем за известно време вкъщи


Така времето ще е само за нас - за семейството ни, да имаме повече време да прочетем книжки, да общуваме помежду си, да рисуваме. Защото хората бяха забравили за това, попаднахме в капана на суетата и може би всичко, което се случи, е за добро. Затова нека благодарим на Бог за всичко и да се помолим. За здраве, но не само за нас и семейството ни, а за всички хора. За по-малко беди, за това да бъдем по-добри и човечни. Нали в това е смисълът на Възкресението. Нека не го забравяме.