Защо САЩ напускат договора

Защо САЩ напускат договора "Открито небе" (ОБЗОР)

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", който позволява невъоръжени полети за проверки на движенията на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го страни, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Открито небе" е системата за контрол на въоръженията, позволяваща на подписалите го страни да извършват прелитания над територията на другата страна.

"Русия не спазваше договора. Така че докато не започнат да го спазват, ние се оттегляме", заяви Тръмп преди да замине да посети пострадалия от наводнение щат Мичиган.
Русия беше хваната да прави много лоши неща, но смятаме, че нещата ще се решат, добави Тръмп, който увери, че има добри отношения с Русия, но Москва не спазва договора, в който членуват 35 страни, включително България. Той не изключи предоговаряне на това споразумение.
"Мисля, че това, което ще стане е, че ние ще се оттеглим и те ще се върнат и ще поискат договаряне на споразумение. В последно време сме в много добри отношения с Русия", каза той.
Според говорителя на Пентагона Джонатан Хофман Русия "постоянно и явно нарушава задълженията си по договора "Открито небе" и го прилага по начин, който заплашва САЩ, както и нашите съюзници и партньори".
Съветникът за националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън заяви, че САЩ "няма да остават страна по международни договори, които се нарушават от други страни и вече не са в интерес на Америка".
Той спомена двата договора, от които САЩ се оттеглиха неотдавна: иранското ядрено споразумение и договора за ракетите със среден обсег на действие.
"Готови сме да преговаряме с Русия и Китай по нова рамка за контрол на въоръженията, която отива отвъд структурите на миналото от времето на Студената война и която позволява да се гарантира сигурността на света", каза О'Брайън.
Русия не е била официално уведомена от САЩ, че те се оттеглят от договора "Открито небе", заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко
Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко, според когото това ще засегне интересите на всички страни по договора, които са и членки на НАТО.

Съюзниците на САЩ се опасяваха от това решение. Също както през 2018 г., когато САЩ се изтеглиха от договора за ракетите със среден обсег, Тръмп се позова на поведението на Москва. "Русия не спази договора и докато тя не започне да го спазва, ние ще се оттеглим от него", подчерта американският президент. Той отново похвали отношенията си с руския си колега Владимир Путин, но подчерта, че евентуални нови преговори в бъдеще може да позволят да бъде запазена част от системата за контрол на въоръженията или сключването на нов договор.
Също като изтеглянето на САЩ от договора за иранската ядрена програма американско решение хвърля сянка на съмнение върху бъдещето на договора. Създаден с подкрепата на американския президент Джордж Буш-старши, който очерта основните му принципи през последните години от съществуването на СССР, договорът "Открито небе" започна да се прилага едва през 2002 година. Русия е обвинявана, че не иска да се прелита над нейния анклав Калининград и над отцепническите грузински републики, които не са признати от друга страна, подписала договора. Освен това критиците му твърдят, че той е загубил своето значение поради сателитното наблюдение, което не се урежда от текста. Пентагонът и разузнавателни агенции казват в свои доклади, че Русия използва полетите си над САЩ, за да картографира ключова инфраструктура.
Решението обаче бе подложено на критики от експерти по сигурността. "Това е лудост", заяви в Туитър бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън. Едностранната позиция на САЩ може само да притесни съюзниците на Вашингтон, които не разполагат със същите сателитни средства, за да получават информация за Русия. Поддръжниците на договора "Открито небе" посочват, че той е създал форум за диалог и сътрудничество между членките на НАТО и Русия, допринасящ за избягване на нежелана ескалация.
Новото оттегляне на Вашингтон се случва преди изтичането на друго голямо споразумение за разоръжаване между Вашингтон и Москва - Новия договор СТАРТ (за стратегическо намаляване на въоръженията). Той изтича през февруари 2021 г, отбелязва в. "Монд", но припомня, че неговото предоговаряне изглежда особено трудно, защото Вашингтон иска новият му вариант да обхваща и Китай. Пекин обаче не проявява интерес.

Съветът на НАТО трябваше да проведе извънредно заседание в петък вечерта заради решението на САЩ да се изтеглят от договора "Открито небе".
"Всички съюзници са съгласни, че контролът над въоръженията, разоръжаването и неразпространението са ключови елементи за постигане на сигурността на Алианса. На срещата на НАТО през 2018 г. държавните и правителствените глави на страните от НАТО изразиха загрижеността си по отношение на избирателното прилагане от Русия на договора "Открито небе" и че този факт подкопава сигурността на Алианса. По-конкретно ние сме загрижени от обстоятелството, че Русия ограничи инспекционните полети над отделни свои райони, се казва в съобщение на Алианса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.