Защо не съм поет като Глишурката? Ще лъжа за Пеевски и ще хваля Черепурката!

Защо не съм поет като Глишурката? Ще лъжа за Пеевски и ще хваля Черепурката!

Защо не съм и аз поет,

поет като Пишурката?

Ех, че ода бих направил

на баба си на хурката!

Това написа великият ни поет Христо Ботев още през далечната 1873 г., а думите му звучат толкова актуално и днес – за тези, които могат да четат между редовете. И затова Ботев е велик поет, а не е, да речем, „поет“ като Манол Глишев. На подобни самозвани „литератори“ повече им отива ролята на Пишурката.

Защо не съм и аз поет,

поет като Глишурката?

Ех, че протест бих спретнал

за Ивчо и за Черепурката!

Но да оставим поезията на Глишевци и да преминем към друг жанр – публицистичния. Т.нар. поет Манол Глишев, а всъщност професионален протестър, и колегата му по внушителна брада и опорни точки Кирил Чуканов, дават интервю пред медия от мейнстрийма на Прокопиев. Там двамата брадатковци размятат същите брадати опорни точки, които психодесни, псевдозелени, протестъри, олигарси, капиталци и Костовите политически синове подхвърлят от години. А именно – гнусни клевети и методична хибридна война от фалшиви новини срещу депутата Делян Пеевски. Например: вкисналата мантра, че махнали едни министри на Пеевски и сложили други министри на Пеевски. Излишно е дори да се коментира инфантилизма на твърдението, че депутатът има пръст във всичко, което се случва в държавата. Но да го кажем „поетично“, като да ни разберат и някои протестъри:

Глишев е малко политическо кутре,

Глишев не може да разбере,

колко си глупав, Глишев, сега,

колко фалшиво повтаряш тази лъжа!

Ако има хора, които от душа и сърце ходят по площадите, за да изразяват политически позиции, то именно глишевоподобните ги гонят от там. Защото такива могат да оцапотят всеки протест, да го изкривят, да го обърнат в полза на задкулисните си господари. И те така и правят.

„Поетът“ Глишев излезе на лиричния фронт на олигарсите още на протестите през 2013 г. Играеше го „ранобуден студент“ (макар че не сме сигурни дали 30 и няколко годишният тогава Глишев изобщо е бил студент по онова време). Ако не помните, т.нар. ранобудни студенти бяха едни попревтасали младежи и девойки с вид на девствени филоложки-тройкаджийки, които незаконно блокираха Софийския университет. Едно от представителните космати лица на тези „ранобудни“ бе именно Глишев. Същината на онези протести беше про Бойко Борисов, същината на тези – анти Бойко Борисов, сал един поет Глишурката си е един същ, първа мерудия сред протестърите, само дето е малко по-брадат. Това, всъщност, говори достатъчно красноречиво за политическата култура на този човек. Утре ще протестира и срещу Дарт Вейдър или пък срещу учителя Йода, няма значение, стига да бъде мотивиран със съответните финикийски аргументи.

Глишевци са като пистолети с капси – плякат, но не хапят и очевидно задкулисните организатори на протестите съвсем са го закършили, щом изкараха на фронтовата линия подобни индивиди. Във въпросното мейнстрийм-интервю например Глишев твърди, че премиерът Борисов и президентът Радев са двете страни на една монета, сиреч, играят в един и същи отбор. Това е толкова нелепо, че просто не се нуждае от коментар – очеизбоден оксиморон. Остава още веднъж да напомним колко красноречиво е подобно небивало твърдение за политическия капацитет на Глишев. С други думи – ако този човек изкаже някакво уж свое мнение, подложете го на силно съмнение.

Хунвейбин – така покойният проф. Божидар Димитров, мир на праха му, нарече навремето Манол Глишев. И още каза професорът, че Глишев очевидно си е получил дипломата „за да се отърве университетът от него“. Наистина, хунвейбин е малкото Глише#неможедапише, щом преди няколко месеца се изцепи: „Покойният Данаилов беше силно надценен талант и набеден за авторитет”. Ако Стефан Данаилов, който бе уважаван дори от политическите си противници, не е талант, кой е? Глишев хунвейбина?

На невежите протестъри няма да обясняваме кои са хунвейбините – да питат Уикипедия. Във всеки случай не са поети, нито политически капацитети. Изобщо не са.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.