Защо не се “затичват” генералите ни?

Защо не се “затичват” генералите ни?

Президентът и назначеният от него премиер да не би да са чуждестранни наблюдатели, че само констатират, очакват и ще свикват съвети да се консултират?...

Ситуацията в Афганистан била с “потенциал да предизвика много сериозна миграционна вълна”, рискът “неизбежно се увеличавал”, системата за наблюдение “не функционирала на определение места”, имало нужда от “подновяване и възстановяване”, трябвало “да се работи по-активно с европейските партньори”, да се “разработи оперативен план”. И виновна била прокуратурата, че бавела разследване за афера със строителството на граничните съоръжения. А що се отнася до отново разрастващата се пандемия, не можело ”да оставим хората без финансова и социална подкрепа - за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия" Не, няма необходимост от свикването на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник. Нито от мнима загриженост, прехвърляне на топката и търсене “под вола теле”, както е казал народът. Има вече изпробвани модели за реакция, както за границата, така и за Ковид кризата. Например, незабавно изпращане на армейски и гранични подразделения с предварително информиране на съседите, спешен ремонт на съоръженията представяне на сметка на Брюксел за очакваните харчове с искане за осигуряването им от фондовете, създадени за опазване на външните граници на Европа. А вместо да се обвързва връчването на втория мандат, с приемането на актуализация на бюджета, президент и премиер лично трябваше да поискат и мотивират това от парламентарната трибуна. Учудващо е, че двамата генерали не реагират досега подобаващо. А само се задоволяват с употребата на военна терминология. По улиците на София, а вече и в други градове, могат да се видят групички свободно придвижващи се емигранти. Това не впечатлява само управляващите. Лагерите били запълнени, нещо трябвало да се направи. Е, кой да го направи – Динко ли!?... И нима растящият ръст на нуждаещите се от интензивни грижи болни и звънът от хвърлените от лекарите стотинки по здравното ни министерство, не е достатъчен, за да се стреснат. Ако нашите управленци продължат да действат според приказката - “един генерал никога не трябва да тича - в мирно време предизвиква смях, а във военно – паника!”, то по-добре е да се приберат в казармите и да дойдат други, които да се погрижат за здравето на хората и сигурността на границите ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.