Защо не се усмихва нашенецът?

Защо не се усмихва нашенецът?

Защо нашенецът не се усмихва? Защо дори да е в добро настроение, вместо широко да се засмее, гримасничи? Ако въпросът е отправен към стоматолог, отговорът ще е един единствен: За да не уплаши хората, защото отдавна не е ходил на зъболекар. И в отговора има твърде много истина.

Фактите: българите са с най-развалени зъби в Европейския съюз. Над четвърт милион души в нашата страна са обеззъбени, т.е. нямат нито един цял и здрав зъб в устата. Все повече млади хора, дори ненавършили пълнолетие, имат по един, че дори и два извадени постоянни зъба.

Причините: българинът няма пари за зъболекар. В малкото населено място, в регионите с висок процент безработица, дори човек да иска да ползва оскъдните зъболекарски услуги по линия на НЗОК (един безплатен преглед, пломба и вадене на зъб), не може, защото не е здравноосигурен. За плащане и дума не може да става.

Освен това, на село все още не са малко хората, които смятат, че е по-важно да пристегнат с нови гуми стария - трета, че и четвърта ръка автомобил, отколкото да отидат на зъболекар.

Към причините се прибавя и личната устна хигиена, колкото и невероятно да е това твърдение за ХХІ век. Но тя, по-точно, нейната липса, са реални. Както казва един мой познат зъболекар: „Все още има хора, които си мият зъбите само, когато пият вода“.

Не всички обаче пият само вода. Не малко газирани напитки, фаст фууд и всякакви оцветени залъгалки удрят по оралното ни здраве повече, отколкото шоколадът. Като към всичко това се прибави и стресът, който също оказва влияние, дори на зъбите и венците ни, е факт защо мнозина гримасничат, а не се усмихват.

Съществува обаче и един друг проблем, за който малцина говорят – недостигът на зъболекари в малките населени места, както и фактът, че не всички работят по договор с НЗОК. Така се оказва, че човек с неголеми доходи, ако живее в малко градче, не би могъл да се възползва дори от оскъдните услуги, които му се полагат безплатно по линия на касата.

И ако възрастните могат да изберат дали да се грижат за своето здраве или да изчакат да им опадат съвсем зъбите, за да се възползват от безплатните протези, които от миналата година се полагат на определена възрастова група пенсионери, то децата са тези, които наследяват вредния навик да не ги е грижа за зъбите им.

Училищното здравеопазване, което към днешна дата твърде смело може да бъде наречено така, разполага само с по една медицинска сестра. В училищата зъболекари няма, както в миналото. Няма и ред за задължителни профилактични прегледи – нещо, на което разчитаха доста родители.

Редно е да се обърне внимание и на тях, не само на пенсионерите. Защото ако не се създаде система за профилактика и зъболечение на учениците, твърде рано ще се наложи на касата да осигурява безплатни протези и на хората на средна възраст.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.