Защо ли да пишем жалби и сигнали, като няма да ни чуят. Така мисли средностатистическият препатил български пациент.

Той обича да се оплаче на съседката, да се ожали пред приятел, да заяви смело, че са го цакали за пари в болницата, в анонимна анкета, но трудно ще се захване да изложи оплакванията си стройно в писмен вид и да ги изпрати в Националната здравноосигурителна каса, в Инспектората на Министерството на здравеопазването и в Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Българинът е обезверен, че някой може да му помогне, особено когато е болен, има решение за инвалидност от ТЕЛК или му е необходимо такова за някой и друг дребен лев върху пенсията и безплатна карта за транспорт. Той знае, че институции много, чиновници много, но сърцатите служители, готови да приемат тегобите му и да предприемат проверки, при това да наложат санкции, са твърде малко. Та като знаем това, ясно е защо нашенецът – болен, здрав, изнудван, недолекуван, рядко посяга към белия лист да си излее мъката и да потърси възмездие чрез институцията. Защото на него му е пределно ясно, че дори сигналът му да стигне до „Медицински одит“, шансът да започне проверка не е особено голям.

Ако пък се стигне до нея, резултатите като нищо ще бъдат класифицирани с гриф „по маловажност“. Спомнете си само колко случаи покри т.нар. здравна ДАНС точно с този гриф, включително и една от проверките по смъртта на дете в болница. Затова и там не само прокуратурата влезе, но и откри редица деяния, квалифицирани като „престъпление“, заради които директорката проф. Златица Петрова беше отстранена временно. Прокурорските проверки по цялостната дейност на „Медицински одит“ продължават.

Какво показват данните за българското здравеопазване и удовлетвореност на пациента според агенция Блумбърг?

В случая агенцията подрежда в класация държавите, в които средната продължителност на живота е над 70 години, населението е над 5 млн. души, а БВП на глава от населението е над $5000. Там се нарежда и нашата страна, но на 56-о място по ефективност на здравната си система. След нас други държави няма.

Оказва се, че всеки нашенец е дал за здравеопазване годишно по $572, което прави 951 лева. Вярно, данните на Блумбърг са от 2015 г., но за три години нищо не се е променило в по-добър аспект. Заедно с нас на дъното са Азербайджан, САЩ, Русия и Сърбия. Във въпросната сума влизат здравните осигуровки и доплащания. Толкова за здраве годишно дават и мексиканците, чието здравеопазване е 20-о по ефективност.

Е, като се знае какъв ни е халът и как нищо в сферата на този сектор не помръдва от години в полза на пациента, е пределно ясно защо той не иска да подава сигнали.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Новите стари “гнили ябълки”

Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Изобщо не се учудваме, че тези, които винаги мрънкат за реформи в съдебната система, за нарушени права, предимно на подсъдния олигархичен кръг и се изказват по актуални политически въпроси, без да си дават сметка за нулевата си значимост, винаги се оказват в дъното на корупционни скандали.

7,5 милиарда глупаци и един… Райчев

7, 5 милиарда глупаци и един... Андрей Райчев. Това олицетворява разбирането за социологията на един самозабравил се богаташ. Всички хора на планетата са затаили дъх и чакат да ни отмине страшната пандемия, невиждана от 100 години, когато върлува испанският грип. 

Петър Москов към президента: Г-да дарвинисти, дайте първи пример за "стадния имунитет"

"Имам конкретно предложение към всеки публичен защитник на падането на мерките и "стадния имунитет", независимо дали се казва Радев. Г-н Президент, дами и господа дарвинисти, това "стадо" има нужда от вашия пример. Хората ще повярват на призивите Ви, когато Ви видят в действие. А именно, активно да се заразите, да ви мине и да тръгнете на работа. Така всички ще разберм, че няма страшно и ще Ви последваме". С тези думи коментира исканията на защитниците на разхлабване на мерките бившият здравен министър Петър Москов.