Защо финландското образование е №1 в света
4

Родителските срещи са индивидуални и в полза на детето

Защо финландското образование е №1 в света

Учениците там почти нямат домашни, не ходят на частни уроци, но са пристрастени към четенето

Спокойна среда, индивидуален план за всяко дете, без домашни. Държавата инвестира в децата, а те са бъдещето. Това не е утопия, а реалност. Магията на финландското образование, което е №1 в света. Според международните изследвания, провеждани от PISA, учениците там показват най-високото ниво на знания в света. Те се оказват и най-четящите деца на планетата. В същото време прекарват най-малко време в учене. Във Финландия се набляга на слабите места на учениците и децата се стимулират. Целта е да ги подготвят за живота.

„Тук се залага на индивидуален подход към децата, все пак хората са различни. Във Финландия всяка институция работи, клиентът е обгрижван и е най-важният. И затова от рано запознават децата с техните права и закони. В училище пък се хранят безплатно, всичко необходимо за учебния процес е осигурено- молив,тетрадка,гума и т .н. Има лекар, психолог, социален работник“, разказва Диана, която живее там от години.

Когато пък детето живее на 5 км от училището или е със специални нужди, му се полага такси.

„Преди време оперираха детето ми и след това то също ходеше с такси, защото е негово право да посещава училище. Родителските срещи са индивидуални и в полза на детето, поставя се план за действие в негова полза и подкрепа. Домашни почти нямат. Когато децата не се справят на тестовете, това означава, че и учителят се е провалил и грешката трябва да се поправи“, каза още Диана.

Точно затова и децата във Финландия не ходят на частни уроци. Там е прието, че работата на учителя е да ги подготви. Но пък самите учители са изключително ценени и високо заплатени. Отделно имат и помощник в часовете. Училищата са по район и не са много големи, а децата учат само първа смяна. Задължителен е шведският, защото е вторият официален език е фински. Отделно децата избират още един чужд език.

„Аз изобщо не съм помагала на моето дете за уроците по фински. Госпожата ми забрани. Каза ми, че те ще го научат, а аз да му говоря на български вкъщи“, обясни българката. Диана е с финско гражданство, тъй като майка й е местна. Решава да живее във Финландия, защото иска детето й да расте в спокойна среда и уредено общество. В началото е трябвала да води детето си на градина само по час.

„Той беше на 5 години, когато започна да ходи на градина. Първата седмица трябваше да ходи само по час. Когато отидох да го взема, децата бяха налягали по матрачета на земята и госпожата им четеше приказка. Той се ядоса, че го взимам толкова рано, а не знаеше и дума на езика. Не искаше да се прибира. Сега синът ми е пристрастен към книгите“, разказа Диана.

Всъщност обучението във финландските училища протича като игра. Децата имат стая за релакс, плейстейшън, диванче за почивка. През учебната година посещават много културни събития, музеи. Веднъж в седмицата пък автобус идва до всяко училище в даден район и децата си вземат книги. Библиотеките са страхотни и малчуганите обожават да ходят там.

„Тук образованието е безплатно. Дори в университета, плащат само символична цена за храната в стола. Получават и малка помощ за квартира и джобни. Отделно могат да кандидатстват за кредит, като държавата става гарант. Заемът пък се връща, когато започнат работа, но лихвата е изключително ниска. Преди време беше 1%“, обясни Диана.

Пандемията не е променила много обстановката в училищата. Децата след 4 клас ходят с маски от миналата седмица. Спазват се мерки и няма струпване в междучасията и стола по обяд. Дори когато са били онлайн, училището дава възможност на децата да вземат храната, която им се полага, от училището два пъти в седмицата.

Интересни факти

* Територията на училищата няма заграждения, няма и охраната на входа. Повечето училища имат система за автоматично заключване на входната врата. Влизането в сградата е възможно само съгласно разписанието.

* Не е задължително децата да седят на чинове, могат да седнат и на пода. В някои училища в класната стая има дивани и фотьойли. В помещенията за най-малките ученици са постлани меки мокети.

* Няма въведена униформа, както и каквито и да е било други изисквания към дрехите на децата. Всеки може да влезе в час дори по пижама. Изискват се пантофи, но повечето деца от малките и средните класове предпочитат да тичат по чорапи.

* При хубаво време уроците често се провеждат на чист въздух около училището, направо на тревата или в специално поставени, като амфитеатър, пейки. По време на междучасието учениците от долните класове задължително се извеждат навън, дори само за 10 минути.

* Методът „изпитване на дъската“ не се прилага, децата не са карани да преразказват материала. Учителят поставя набързо задачата на урока, след това ходи между учениците и им помага за изпълняването на задачите. Същото прави и помощник-учителят (има такава длъжност във финландските училища).

* В тетрадките може да се пише с моливи и може да се трие колкото си пожелаеш. Нещо повече, учителят също може да провери заданието с молив!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.