Защитници на Божков, Василев и Прокопиев в т.нар. „Антикорупционeн фонд“
2

Защитници на Божков, Василев и Прокопиев в т.нар. „Антикорупционeн фонд“

Инкубатор за говорители, които публично да защитават тезите на подсъдимите и обвиняеми босове у нас е т.нар. „Антикорупционен фонд“, взел преди 4 години грант уж за да прави разследвания.

Вместо това обаче пробутва на обществото материали, чиято крайна цел е да изкарат институциите, погнали менторите му, черни като катран, за да може самите ментори да се изкарват жертви, а не престъпници, разследвани за далаверите си. Каквито всъщност са. Подобно на прословутата платформа ktbfiles, която прошнурова публично прегръдката на разградския каолинов крал Иво Прокопиев с банкера-беглец Цветан Василев, и въпросното НПО е доказателство за обединения фронт на олигарсите в страната срещу държавността и правосъдието. Далеч не случайно и двете притурки към машината за манипулации на задкулисието, изградена на базата на медиите на босовете, бяха създадени почти по едно и също време през 2016 г.  

Освен че беше сформиран и се управлява основно от лица от обкръжението на Прокопиев, а автор на т.нар. „разследвания“, продуцирани от НПО-то е бившият кадър на подсъдимия разградски олигарх в рупора му „Капитал“ Николай Стайков, хора от екипа на организацията редовно се появяват в публичното пространство, за да защитават под прикритието на „борци срещу корупцията“ тезиси в полза и на каолиновия крал, и на останалите задкулисни играчи в страната, погнати от правосъдието за престъпленията си.

Най-пресният, но не и единственият пример е отпреди два дни. На 2 юли, журналистка  от станалата известна като Божков TV заради връзките си с обвиняемия хазартен бос телевизия bTV, направи напоителен репортаж с основно внушение, че не той е виновен за ужилването на хазната със 700 млн. лева от неплатени такси, а самата държава.

Това е и тезата, която се опитва да пробута в задграничните си атаки срещу институциите у нас самият Божков.

Така, в рамките на репортажа беше излъчено кратко интервю с адвокатка на име Грета Ганева, която обяснява пред камерата: „Не фирмите трябва да изчисляват колко дължат. Това е работа на Комисията по хазарта“. В материала услужливо беше пропуснато да се спомене, че според самото разследване и повдигнати обвинения бивши шефове в ДХК са действали в съглашателство именно с Божков, за да изкривят законовите разпоредби и да си спести подведеният под отговорност по 18 обвинения от целия спектър на Наказателния кодекс хазартен бос стотици милиони. Които вместо в хазната са отивали, както лъсна от разкритията на председателя на НФСБ Валери Симеонов, за финансиране на предизборната кампания на бившия омбудсман и провалил се кандидат за кмет Мая Манолова. А също и за заплащане на луксозни покупки и водене по частни круизи и в тузарски курорти на всякакви хора от обкръжението си, в това число и на главния изпълнителен директор на bTV Флориан Скала, както стана ясно от разкритията на основния свидетел по делото срещу хазартния бос – бившият му съдружник Цветомир Найденов.

В репортажа бе пропуснат и друг ключов момент – Грета Ганева е представена просто като адвокат, без да се каже, че тя е в „Антикорупционния фонд“ още от самото му създаване, а според публикации от тази година е директор на правния му център. Пропускът едва ли е случаен и явно става въпрос за опит да се прикрият връзките между НПО-ата и медиите от орбитата на обвиняемите и подсъдими олигарси, за да може този и подобни материали да бъдат лансирани от целия мейнстрийм на задкулисието като „независими разследвания“.

Така, миналата година, друг член на екипа на „Антикорупционния фонд“ – Йордан Карабинов, лъсна в уж задграничната продукция „Сенките на София“, дело на представящия се за тексаски „разследващ продуцент и режисьор“, а всъщност просто шоумен Кевин Буут (виж тук). Лентата беше промотирана именно от мейнстрийма на олигархията като се започне от „Капитал“ и се продължи до „Фрогнюз“ като пример за „документалистика, показваща реалността в България“.

В първата си част обаче филмът ни повече, ни по-малко очерня цялата страна, представяйки я като панелена джунгла, пълна с пияни и дрогирани

туристи и абитуриенти, от която почти всички млади искат да избягат. Образ на страната, нямащ нищо общо с реалността, но изопачен до безобразие благодарение на съвместите усилия на Буут, Карабинов и още неколцина негови ортаци протестъри, в това число и сайтът, пряко свързан с руската пропаганда „Бивол“ (виж тук руските обвързаности на сайта). Каква бе целта на продукцията лъсна от втората й половина, където същата тази компания представя банкера-беглец Цветан Василев, източил милиардите от КТБ и ужилил хиляди вложители преди да се покрие в Белград като „жертва“ на произвол и „корпоративен рейд“.

Участието в подобни клеветнически кампании и създаването и разпространението на дезинформации и манипулации, маскирани като „разследвания“ впрочем са запазена марка на т.нар. „борци срещу корупцията“ от „Антикорупционния фонд“. То самото пък ги продуцира с грант, чийто произход е от джобовете на американските данъкоплатци и бе даден през 2016 г. за създаването на качествени разследвания, отговарящи на критериите за обективна журналистика, с които да се разкриват беззаконията в страната. Вместо това обаче НПО-то използва парите, за да замърсява цялото публично пространство с материали, които не покриват каквито и да било критерии за обективност, не предоставят факти за внушенията си и откровено обслужват задкулисни интереси. При това с манипулации, забъркани точно по рецептите на руската пропаганда (виж тук)

Така през годините "Антикорупционният фонд" се доказа като основен рупор на атаките, продуцирани от олигарсите в страната срещу враговете им, като списъкът от „мишени“ на клеветите варира, но в него има няколко ясни константи.

Едната от тях е депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, превърнал се в основен враг на олигарсите у нас

заради законодателните си инициативи, с които спря вторичния грабеж на КТБ и заради дългогодишната политика на изданията си да вадят на светло и разкриват далаверите и престъпленията на същите тези задкулисни босове.

Именно затова, в „разследванията“ на „Антикорупционния фонд“ редовно се намесва името на Пеевски без каквато и да било връзка с реалността, нито доказателства, които да подплатяват манипулациите, пускани от НПО-то и разпространявани моментално от медиите, свързани с Прокопиев, Василев, Божков и останалите участници в новия вариант на познатото от времената на комунизма ОФ – Обединения олигархичен фронт. Накратко – ООФ. Примерите и за това са много, като най-пресният също е от тази седмица. Преди няколко дни бившият кадър на Прокопиевия „Капитал“, екссобственик на сайт за продажба на презервативи и секс артикули и настоящ уж независим „борец срещу корупцията“ Николай Стайков пусна втора серия от асансьорното си фентъзи „Осемте джуджета“, основано само на твърденията на забегналия в чужбина, след като вкара в ареста сина си, жена си, дъщеря си и зет си асансьорен бос Илия Златанов. Както първата, така и втората част се базират единствено на твърденията на собственика на „Изамет“, без да са проверени и доказани с факти от страна на Стайков. Самият Златанов пък разказва сюжет, който изглежда като мистификация и към който навързва на принципа „една жена каза“, по преразкази на други хора, имена, нямащи нищо общо с въпросната история. В това число, намесвайки, Пеевски. Също без да дава нито той, нито т.нар. „разследващ екип“ доказателства. По елементарната причина, че такива няма. Това не пречи т.нар. „Антикорупционен фонд“ настойчиво да лансира абсолютно имагинерната връзка на депутата с мистификацията „Осемте джуджета“, разчитайки единствено и само на внушенията. Липсата на факти, които да доказват внушенията за връзка между депутата и сюжета на продуцираното фентъзи е толкова очеизвадна, че дори и рупорът на Прокопиев – „Капитал“, признава, че връзката не е „верифицирана“ – т.е. подплатена с факти. За да излязат от ситуацията и да обслужат Боса си, се пробват да замажат откровената манипулация, сътворена от „Антикорупционния фонд“, като обясняват, че нямало как да се „верифицира“ историята, защото била дума срещу дума. Всъщност обаче и това е лъжа, тъй като Златанов, за да придаде достоверност на историята си, говори небивалици, които са лесно проверими и също толкова лесно опровержими. Но нито истината, нито морала е бил някога приоритет, както на тази групичка „борци срещу корупцията“, така и на менторите им олигарси. Единствената цел е вторите да използват създадените от тях НПО-та и финансираните пак от тях медии, сформиращи в своята съвкупност машината за манипулации на задкулисието у нас, за да ги ползват като щит и да се изкарват жертви, надявайки се по този начин обществото да забрави и затритото курортно градче Меричлери, и погубените стотици човешки съдби, и ужилените хиляди вложители от КТБ, и източените стотици милиони от хазната и от джобовете ни.

А докато обвиняемите и подсъдими олигарси ползват платените си журналисти и НПО „активисти“ като щит, зад който да прикриват престъпленията си, те пък се изкарват „борци срещу корупцията“ и „разследващи репортери“, за да прикрият пропагандната същност на материалите и думите си. И запълват бездната, зейнала заради липсата на доказателства, като твърдят, че са жертви на заплахи с надеждата, че обществото наистина ще повярва, че правят разследвания.

Факт е,че разследващата журналистика е опасна за авторите си. Но истинската. Не почиващата на манипулации.

Факт е също, че заплахи срещу който и да било журналист са абсолютно недопустими. Факт обаче е също и че има хора, които, за да се изкарат за пред обществото репресирани, представят за заплахи меко казано странни неща. Както направи например един виден представител на "Бивол", представящ се за негов главен редактор, който преди време сезира де що институции и международни организации у нас и в чужбина намери, че животът му бил застрашен, тъй като е открил.....голям плюшен вълк (?!)върху колата си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.