Защитен вид ниска теменуга (Viola pumila) е преместена от бъдещото трасе на АМ „Европа“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Предприетото част от мерките за опазване на околната среда при реализацията на проекта. Решението по ОВОС предвижда изместване на малка популация от ниска теменуга, която расте в идентифицирани местообитания, попадащи в трасето на пътя София - Калотина, в близост до Алдомировското блато. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 г. с категория „изчезнал вид“, а в изданието от 2011 г. е с категория „застрашен вид“.

Преместването на защитеното растение се извърши от екип от експерти в края на юни, преди да е завършил процесът на пълно разпукване на семенните кутийки, след цъфтежа през април и май. Целта е разпръсването на семената да стане на новото им местообитание, което е идентично на сегашното и е в защитената местност „Алдомировско блато”. С цел минимизиране на рисковите фактори, преместването на растенията бе извършено в късния следобед в събота, когато слънцето не е силно и температурите са по-ниски.

Планът за преместване на защитените растения е съгласуван от РИОСВ София, като компетентен орган по околната среда за изпълнение на поставените условия и мерки в решението по ОВОС за обекта. Преместването е съгласувано и с община Сливница, тъй като теменужките ще бъдат на подходящи за вида общински имоти.

Модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 София-Калотина между Драгоман и Сливница започна в средата на май, където ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г.

В сряда - 25-ти юни, беше спряно движението по 5-километров участък от първокласния път Драгоман - Сливница, като трафикът се пренасочи по стария път Калотина - София.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отново предлагаме на китайци да строят тунела под Шипка и АМ „Черно море“

Зам.-регионалният министър Николай Нанков е предложил на китайски инвеститори да построят големи инфраструктурни проекти срещу концесия. Сред възможните обекти за съвместна реализация той очерта автомагистралата „Русе – Велико Търново“, заедно с тунела под връх Шипка и автомагистралата „Черно море“, съобщиха от ресорното министерство.

На още 8 държавни язовира разрешават любителския риболов

Още осем язовира ще бъде разрешено практикуването на любителски риболов извън санитарно-охранителните им зони. Това пише в предложение за изменение на наредба от 2008 г. за ползването на държавните язовири и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и аквакултури в такива обекти. Добавените съоръжения са „Батак“, „Белмекен“, „Въча“, „Калин“, „Кричим“, „Пловдивци“, „Среченска бара“ и „Чаира“.