Защитаваме в Брюксел БГ пчелен прашец

Защитаваме в Брюксел БГ пчелен прашец

Искаме от ЕК пари и за опрашването

Производителите на манов мед от Странджа в най-скоро време ще започнат процедура за регистрация и на защитено наименование за произход на пчелния прашец от района. Това съобщи за „Монитор“ Манол Тодоров от сдружението, произвеждащо уникалния продукт.

По думите му до 2-3 месеца Странджанският манов пък ще стане първият български продукт, получил подобна еврозащита. „Вече сме на една стъпка от това. От Еврокомисията имаме информация, че всичко, което е трябвало ние да направим, сме го направили и всички забележки са отстранени“, поясни той. „Следва съгласуване в различните дирекции и решение на ЕК. След това ще кандидатстваме и за още един продукт, а именно Странджанския пчелен цветен прашец. По този начин ще помогнем на Странджа да се превърне в бързо развиващ се регион. Тези две регистрации ще дадат възможност за производство на висококачествен продукт, от който хората да получават добри доходи. От друга страна се надяваме да привлечем и много повече туристи към този край на страната и чужденците да си оставят парите тук“, обясни той. Тодоров добави, че ще се иска от ЕК за следващия програмен период от еврофондовете на пчеларите да бъдат отпускани средства за опрашването. .

Пчеларят съобщи още и за започващият днес вечерта в Царево тридневен симпозиум, посветен на мановия мед, като в откриването му ще вземе участие и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

„Идеята за еврозащита на мановия мед от преди 14 години, когато е поставено началото на фестивала на странджанския манов мед“, припомни пчеларят. „През всичките тези години целта ни беше продуктът да стане разпознаваем от всички и го постигнахме. Добрата новина за пчеларите сега е, че освен меда има още 2 други пчелни продукта, които могат да се регистрират пред ЕК. Това са цветен пчелен прашец и пчелното млечице. За в бъдеще предвиждаме различни цени на меда в зависимост от качеството. На етикета ще бъде изписана стойността на електропроводимостта, която е един от основните показатели за качеството на мановия мед. Всеки искащ суперкачество ще трябва да плати повече“, смята Тодоров.

Справка в сайта на ЕК сочи, че най-много регистрации - 9, за защитено наименование за произход за пчелен мед има Португалия. Всички, с изключение на последното от 2005 г., са направени през юни 1996 г.

На второ място е Испания с 6 защити, само една от които е за географско указание и още една заявка. С пет регистрации е Франция, а с 4 - Полша. Люксембург също има защитено наименование за произход за меда си. На Балканите с по една регистрация са Гърция и Хърватия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.