Колония от 46 прилепа, спасени от екип на ,,Зелени Балкани“ в Стара Загора е пренесена в Деветашката пещера, животинчетата които са от защитени вид са били изнесени от тераса на жилищна кооперация в старозагорския квартал „Железник“ след сигнал  на горещия телефон в Града на липите.

При прегледа станало  ясно, че 44 от тях са от вида ръждив вечерник , един е от вида средиземноморско прилепче и един от вида малко кафяво прилепче .Пренасянето им е станало след преглед от ветеринарните лекари на спасителния център за диви животни и съгласуване с екоинспекциите в Стара Загора и Плевен. Деветашката пещера е

естествено местообитание на крилатите бозайници.

Като бозайници, хранещи се предимно с нощно летящи насекоми, прилепите играят важна роля в поддържането на равновесието в природата. Едно-единствено малко кафяво прилепче, тежащо около 3 грама, може да изяде 1200 комара за един час, а за 1 нощ изяжда средно 3000 насекоми.

Дългогодишни наблюдения показват, че при присъствие на повече прилепи на дадено място, насекомите значително намаляват. За съжаление популациите на много видове прилепи рязко намаляват своята численост през последните десетилетия, в резултат на неоправдания човешки страх и преследването им от страна на хората.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За пореден път ошушкаха читалищна сбирка

За пореден път е ограбена музейната сбирка на читалище „Развитие 1918“ в старозагорското село Оряховица, като обирът е извършен за времето от 29 март до обяд на 5 април, съобщи кметът Атанас Вапцаров.