Засаждаме късните домати, сеем корнишоните

Засаждаме късните домати, сеем корнишоните

Настъпва времето за засаждане на късните домати.

Тази работа трябва да се свърши още в първите дни на месец юли.

Само в най-топлите райони с мека и продължителна есен стопаните могат да си позволят да засаждат докъм средата на юли. Разсадът трябва да е добре развит, а в слънчеви дни за засаждането му използвайте само късните следобедни часове.

Пипер

Окопаването на ранния пипер вече е излишно, но средно ранният трябва да бъде окопан за трети път, пише Нива.бг. Следващите обработки както на ранния, така и на средно ранния са плитки разрохквания след поливка. Едно-две подхранвания на средно ранния пипер през месеца с размит в поливната вода пресен оборски тор ще се отразят положително на размера на продукцията.

Сега е моментът за сеитба на късни краставици, най-често дребноплодни, реколтата от които ще се използва за стерилизиране или за приготвяне на различни туршии. Трябва да се има предвид, че сеитбата на късните краставици, отглеждани на открито, е ефективна до средата на месеца. От по-късните сеитби добивът бързо намалява. В началото на месеца се засяват и тиквички за късно производство. Добивите от него са по-ниски в сравнение с ранното. Беритбите приключват с първите слани.

Фасул

За сеитбата на късния зелен фасул най-подходящото време е средата на юли. Може и по-късно, но продукцията ще бъде по-малко. По-ранните сеитби пък съвпадат с най-горещото време, през което трябва да се развиват младите растения, а това също ще се отрази зле на добива.

Средата на юли е и най-подходящото време за засаждане на късното зеле, както и на късния карфиол. До този момент площта трябва да бъде подготвена и почвата наторена, защото зелевите култури са взискателни към почвеното плодородие. Засаждат се при междуредово разстояние 60-70 см, а вътре в реда 50 см. След разсаждането редовно се плеви, окопава и полива. Ако предшественикът на зелето не е торен основно, добре е да се внесат по 2-2,5 т/дка угнил оборски тор, 40-50 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг калиев тор. Торовите норми се определят в зависимост от планирания добив и резултатите от химичния анализ на почвени проби. Прибирането става през октомври-ноември, посочват от Националната служба за съвети в земеделието.

Ряпа

През втората половина на юли отначало в по-високите райони, а в първата половина на август и в най-топлите райони на страната се засява ряпата, която ще се съхранява и през зимата. По-ранната сеитба не се препоръчва, защото се получават груби кореноплоди.

Ако ще отглеждате праз с предварително произведен разсад, сега е време да го засадите. За двора подходящата леха е дълбоката (фитария). Празът обича водата. Засетите през миналия месец моркови вече никнат. Щом образуват 2-3 листенца, трябва да се проредят на 1-2 см разстояние в реда. Поливат се редовно за поддържането на нормална влажност. Важно е също да не се допусне развитие на плевели.

Летният чесън готов за изваждане

Летният чесън е готов за изваждане още в началото на месеца. Добра практика е да се съхранява сплетен на венци. Всички зеленчукови растения са изложени на опасността от нападения на специфичните за тях болести и неприятели. Това налага всекидневно да се следи за евентуалната им поява, за да се вземат съответни мерки. От значение са и профилактичните пръскания, но те трябва да бъдат съобразени с беритбите и карантинния срок на препаратите.

Окопавайте след всяка поливка

Настъпват летните горещини и зеленчуците изпитват все по-често остра нужда от вода. Много важни са плитките окопавания след всяка поливка. Рохкавият повърхностен слой намалява изпарението от почвата и междуполивния период се удължава. Преустановяват се поливките на лука за глави, дините и пъпешите. Освободените зеленчукови лехи от ранни пролетни култури като тиквички, краставици, ранни картофи и др.  не се окопават дълбоко, а само леко се разрохкват, за да се запазят структурата и влагата на почвата. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.