0

С топаните, които искат да отглеждат смесени насаждения като комбинацията от царевица, боб и тикви например, е добре да използват влагата в почвата и да засеят първо царевицата през април, споредц доц. Кузманова.  Когато температурите през май достигнат 15 градуса, могат да засеят до царевицата фасула и тиквите. По принцип всички бостанни култури е добре да се засеят в този период.

Стопаните, които искат да отглеждат смесени насаждения като комбинацията от царевица, боб и тикви например, е добре да използват влагата в почвата и да засеят първо царевицата през април, споредц доц. Кузманова.  Когато температурите през май достигнат 15 градуса, могат да засеят до царевицата фасула и тиквите. По принцип всички бостанни култури е добре да се засеят в този период.

Зарзават

Който ще отглежда домати, пипер, патладжан без разсади, по това време е добре да ги засее директно в почвата. Тя е категорична, че тези култури ще се развият отлично, въпреки че в последните години стопаните предпочитат да използват разсади. Много често дори този тип отглеждане дава по-здрави и устойчиви растения, защото на тях не им е нужна адаптация като на тези, които предварително са отглеждани в парникови условия.


Затопляне и сортове


Предвид затоплянето и изненадващите промени в климата, според доц. Кузмова е добре хората, които имат собствени градини, да използват ранни сортове, с бърз темп на развитие, които бързо се адаптират на промените в климата. Когато се купуват семена, е добре да се гледат описанията на етикетите. Също е добре да се прави консултация със специалисти, от които се купуват семената. Важно е да се знае също, че хибридите не са ГМО, но те не са директни сортове и семената от реколтата, която ще дадат, не може да бъде гарантирана следващата година.