Зарзаватът на сергията с име и адрес на фермера и нивата му

Зарзаватът на сергията с име и адрес на фермера и нивата му

Забраняват директни доставки на неузрели и прогнили плодове

Зарзаватът, плодовете и другите растителни продукти на сергията на фермерските пазари ще трябва да са с етикет с името и адреса на фермера, който ги е произвел и мястото на нивата му. Това е записано в публикуваната за обществено обсъждане наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти от растителен произход, става ясно от справка в сайта strategy.bg.

Срокът за изпращане на предложения по текстовете в нея е 30 ноември.

Освен това задължително трябва да се посочи и

кога са добити въпросните растителни продукти.

Друго важно изискване, предлагано в бъдещия нормативен документ, е забраната фермерите да правят директни доставки на неузрели и прогнили плодове. Те трябва да са цели и здрави и със задоволителна степен на зрялост, да са чисти, без видими странични примеси, да нямат неспецифичен мирис и/или вкус и да са с цвят, характерен за продукта.

За целите на проследимоста, бъдещата наредба ще изисква от бизнес операторите (в случая фермерите) да водят записи, съдържащи задължително информация за вида на продукта, общото произведено и доставено до крайния потребител количество и отделно на местни търговски обекти, включително имената и адресите на тези обекти. Изисква се още да се записва датата на добива, на доставката и мястото, където е пристигнала продукцията. Седмият елемент са името и подписът на бизнес оператора. Тази информация е част от

задължителната декларация за съответствие,

която е в едно от приложенията към наредбата. С декларацията производителят гарантира, че описаните продукти са добити при спазване на изискванията на наредбата (включително и без забранени препарати за растителна защита) и са предназначени за директна доставка.

В текста на бъдещата наредба са записани специални изисквания за картофите и ядките, които ще се доставят директно на потребителите. Според тях картофите трябва да са цели, здрави, без замърсяване от почвата и други примеси, без повреди от вредители, без повишена повърхностна влажност, без загниване и поставени в подходящи опаковки. За ядките пък се изисква да са цели, здрави, чисти, нормално развити, да имат цвят и мирис характерен за продукта и без специфичен мирис и привкус. Забранява се наличието на загнили ядки и със странични примеси или повредени от насекоми или гризачи, или в тях да има наличие на живи/и или мъртви вредители.

47 са общо растителните продукти, упоменати в наредбата

и лимитът на малките количества за доставка. 11 от тях са плодове, сред които са ябълки, круши, сливи и десертното и виненото грозде. Зеленчуците са 14, а зърнените култури и соята - 8. Максималното количество тикви, например, за директна доставка е 800 кг, за пъпеши - 1 тон, а за дини - 2 т. За ябълките лимитът е 1100 кг. Най-малки са количествата за лешниците - до 50 кг. Допуска се директна доставка до потребителя и на жито, ечемик или суха люцерна до по половин тон. Най-висок е лимитът за патладжаните - 3 тона. От останалите зеленчуци за малки доставки се смятат до по 2 т домати, краставици, корнишони, моркови и кромид. За картофите пък лимитът е 2,2 тона, пише още в проекта на наредбата.

С проекта й се определят национални мерки в съответствие Регламент на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.