0

В копчването във властта няма да оправи проблемите в БСП. Тази теза защити депутатът от БСП Крум Зарков пред БТВ, след като вчера конгрестът на левицата отхвърли оставката на Корнелия Нинова. Така тя остана лидер на партията и не се стигна до насрочването на нов пряк избор за председател, където се очакваше тя да се бори за поста именно със Зарков.

Вкопчването във властта няма да оправи проблемите в БСП. Тази теза защити депутатът от БСП Крум Зарков пред БТВ, след като вчера конгрестът на левицата отхвърли оставката на Корнелия Нинова. Така тя остана лидер на партията и не се стигна до насрочването на нов пряк избор за председател, където се очакваше тя да се бори за поста именно със Зарков.

„Първата част на конгреса имаше упойващо въздействие върху делегатите – с обичайните дитирамби и дълъг доклад, за да може да мине по-лесно втората част“, каза Крум Зарков в „Тази неделя“. Зарков определя конгреса като „фарс“, а неговата роля е била да го „предотврати“.

„Исках делегатите да се изправят пред тяхната отговорност, да се изправя пред моята и да алармирам за това, което ще се случи“, каза той. Що се отнася до факта, че в миналото е бил приближен на Корнелия Нинова и тя го е поканила и наложила в ръководството на партията, Зарков каза: „Това е организация, Корнелия Нинова ме покани в Изпълнителното бюро, както други са я поканили нея. Моята битка не е срещу Корнелия Нинова, която имаше успехи като председател на партията и накрая трагичният резултат, който доведе до този конгрес“.

В партията ще има сътресения, ако други хора с нова енергия не се заемат с възстановяването на партията, прогнозира Зарков, според когото на следващите избори БСП отново ще претърпи поражение.Той е категоричен, че не се разпознава сред тези, които са „отслабили партията с вътрешни борби“ по думите на Нинова.

„Участието на БСП в правителството е успех и е важно, но той не се дължи на представянето на партията в изборите, а по силата на политическа конюнктура“, каза социалистът.