Зарибяват сезонни работници  с 1000 лв. стартова заплата

Зарибяват сезонни работници с 1000 лв. стартова заплата

В строителството изкарват по 40 лв. дневна надница, 100 лв. прибира берач на череши

1000 лева е стартовата заплата, с която работодателите наемат сезонни работници. Това е сумата, която най-често се среща по офертите, подадени от работодатели от април до началото на юни.

Най-спешно е търсенето по морето, тъй като в курортите все още има стотици незаети места. В земеделието обаче също се предлага заетост по време на кампаниите по събиране продукцията от полето. Там обаче парите са доста по-скромни – между 560 и 700 лв. Оферта за трите месеца през лятото има и в големите градове, като тя е предимно за работа на открито – продавачи на различни храни от колички на улицата и сервитьори в заведения, които увеличават местата си от май до септември. Предлаганите възнаграждения са в доста широки граници, в зависимост от работното място.

В бюрата по труда от началото на този сезон работодатели са обявили 21 778 свободни работни места за сезонна заетост у нас, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. На базата на данните за регистрираните безработни, които започват работа на местата, обявени в бюрата по труда за сезонна заетост, през месеците март, април и май работа са започнали 17 248 безработни лица. Наетите за сезонна работа са почти една трета (25,9%) от всички започнали работа безработни лица. От тях 38,4% работят в преработвателната промишленост – хранително-вкусовата, най-вече като работници по пакетиране, общи работници, оператори на машини. Следват работниците в строителството, които са 28,3% от сезонните работници. Около 24,0% са заетите в услуги, предимно ресторантьорство и хотелиерство и останалите 9,3% са работници в селското и горското стопанство, общи работници в добивната промишленост, допълват от АЗ.

За летния сезон в морските ни курорти офертите са за готвачи, бармани и сервитьори, камериерки и рецепционисти. Предлага се работа и за спасители на басейн и на море, както и за пикола по хотелите. Заплатите, които се предлагат, са различни, като се има предвид

мащабът на дейността на работодателя и търсената професия

Така например за готвач – кетъринг, топла кухня и пици, заплащанетo e до 2000 лева, а за готвач в заведение за бързо хранене от 900 до 1300 лв. За бармани и сервитьори на Златните се предлага заплащане от 800 до 1000 лв., за общ кухненски работник 650 - 700 лв. а за помощник в кухня - до 1100 лв., за помощник-готвач (нощна смяна) - до 1400 лв.

Ресторант за бързо обслужване търси да назначи служители на сезонен договор срещу 600 – 900 лв. 730 лв. чисто се предлагат за общ работник, редовна смяна в перално стопанство с осигурен транспорт, храна и работно облекло. 900 лева е предложението за сезонна работа за камериерки в хотел, където е подсигурено спането. По курортите

спешно се търсят и озеленители, като заплатата е от 800 до 1000 лв.

Твърдо месечно възнаграждение от 1700 лв. бруто за работа на сменен режим, но без нощни смени предлага верига супермаркети, като добавя още в офертата си и месечни ваучери за храна от 60 лв, допълнително здравно застраховане, карта за спорт, работно облекло, обувки, както и социално помещение с всички удобства за почивка на служителите.

Заплата от 1300 до 1500 лв. може да заработи шофьор - куриер на клиентски доставки. Край морето за летния сезон се търсят още складови работници за 800 до 1000 лв, общи работници със заплата 900 - 1000 лв.

Традиционно по време на лятото строителните предприемачи имат нужда от шпакловчици и бояджии. Те обикновено работят на дневна надница от 40 лева. Търсят се още работници за мобилни групи към почистващи фирми за 750 лв., мотокаристи, служители за пекарна и търговски персонал за бензиностанция до 1000 лв., мебелисти и монтажници със заплата от 1500 до 1800 лв. и търговски представители - от 1500 до 2000 лв.

В селското стопанство пък до стотачка може да прибере дневно чевръст берач на череши в разгара на сезона, споделят собственици на големи градини в землищата на общините Павел баня и Николаево. Те обаче правят уговорката, че всичко е в зависимост от това дали плодовете са за прясна консумация или са предназначени за преработка. В първия случай берачите получавали по 0,5 лв./кг, а при втория с 20 стотинки по-малко. Далеч по-малко прибират участвалите в кампанията по прибирането на розовия цвят, където трайно се плаща по 1-1,2 лв./кг, а максимумът достига до към 60-70 лв. на ден.

Старозагорска област държи първенството по брой сключени еднодневни трудови договори при сезонните дейности, коментират от Инспекцията по безопасност на труда: при 110 178 за страната от началото на година – 19 571 договора са в Старозагорско, отделно имало 10 403 за по 4-часова работа, основно за розобера.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.