Заразените с COVID-19 в Ямбол – роднини на починала жена

Заразените с COVID-19 в Ямбол – роднини на починала жена

10-те новозаразени с COVID-19 жители на ямболския ромски квартал са роднини на починала наскоро в  МБАЛ „Свети Пантелеймон“ 55-годишна жена, съобщи директорът на местното РЗИ д-р Лиляна Генчева.

Резултатът на теста за нея е излязъл на 4 май, веднага са предприети мерки за установяване на контактните с нея преди хоспитализацията й.

Част от ЖК „Райна княгиня“ и улиците „Чая“, „Въча“, „Огоста“, „Росица“, „Тополница“, „Места“, „Тимок“, „Резовска" и „Тича" са поставени под карантина, установяват се близки и на друга починала от коронавируса  - 55-годишна ромка. Никой не е в състояние да каже каква ще бъде окончателната бройка, тъй като там има семейства с по 7, 8 и 9 членове.

Според работещите на терен, обстановката е изключително тежка: лоши битови условия, ниска хигиенна култура, масово не използване на лични предпазни средства. В болницата има петима хоспитализирани, чието състояние е стабилно.

Достъпът на граждани и автомобили до ограничения район става чрез организирани от ОДМВР-Ямбол КПП-та. Преминаване през тях става само в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини, за връщане на постоянен адрес. Всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места са длъжни да носят защитна маска за лице или шал, не се допуска събиране на групи от хора в открити и закрити обществени места.

„Въвеждаме тази мярка на временно ограничаване достъпа – влизането и излизането от района, след увеличаване броя на положителните проби с короновирус инфекция, поради неизпълнение на мерките и нормите за социална изолация и дистанция в района и с цел ограничаване разпространението на вируса и заболеваемостта в района, както и недопускане разпространение в останалите райони на града“, заяви областният управител Димитър Иванов.

На територията на Ямболска област до сега има трима починали от коронавируса, пръв беше мъж с онкозаболяване, изписани са петима, сред тях и първите заразени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.