0

З аразеният със западнонилска треска пловдивчанин е пътувал до Истанбул в началото на август. От 2 до 5-ти август той е бил на частна екскурзия в Турция и с приятели са се разхождали край Босфора, но не е имал спомени да е бил ухапан от комари. Това е разказал мъжът, който е на 55 години и е от пловдивското село Труд, на близките си.

Заразеният със западнонилска треска пловдивчанин е пътувал до Истанбул в началото на август. От 2 до 5-ти август той е бил на частна екскурзия в Турция и с приятели са се разхождали край Босфора, но не е имал спомени да е бил ухапан от комари. Това е разказал мъжът, който е на 55 години и е от пловдивското село Труд, на близките си.

Човекът се почувствал зле 2 дни, след като се върнал от екскурзията в Турция. Принципно той не боледувал и бил здрав, но когато се прибрал, имал гадене и болки в корема. Започнал да повръща. Получил и стомашно разстройство.

Първоначално бил приет във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив заради съмнения за кървави изпражнения, съобщиха от здравното заведение. Тези съмнения не се потвърдили и на втория ден от престоя си в клиниката пациентът вдигнал висока температура и получил световъртеж. Затова бил консултиран с невролог и инфекционист, които го насочили за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка.

На 9 август бил преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошило и станало прекоматозно и изпаднал в сопор. Това означава, че бил унесен, не можело да бъде събуден или това ставало много трудно. Лекарите му направили три изследвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс, който показал, че пациентът наистина е с паненцефалит.

Междувременно били взети две проби, които били изпратени за изследване в национална референтна лаборатория. Така на 3 септември се доказало, че заболяването на 55-годишния мъж е западнонилска треска.

В момента състоянието на пациента е подобрено, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан, бяха категорични от УМБАЛ „Св. Георги”.