Зарадваха с пресни ягоди 101 – годишна учителка

Зарадваха с пресни ягоди 101 – годишна учителка

Пресни ягоди наместо торта за 101 –я си рожден ден получи навръх 2 юни някогашната преподавателка по история в старозагорската гимназия „Христо Ботев“ Павлина Ташкова. Плодоветe й донесоха нейни възпитанички от випуск 1965 година, които по традиция съчетават поставянето на цветя пред паметник на Ботев с гостуване при старата си учителка.

В живота на баба Павлина има още една „сакрална“ дата- 9 септември 1944-а, когато е първият и работен ден като педагог.

Завършилата история в СУ „Св. Климент Охридски“ млада дама се завърнала в девическата гимназия „Мария Луиза“, защото го била обещала на бившия си директор Стефан Минков.Там останала до 1949-а, след което за кратко отива в мъжката гимназия. Последвали 11 години в педагогическото училище и от там до пенсионирането си през 1974-а е в първа смесена гимназия „Христо Ботев“.

Вече като пенсионер прекарва 11 лета и зими в дома на културата на учителите, където е сред основателите на учителския ветерански клуб. С усмивка коментира, че вероятно е педагогът с най-голям стаж в Града на липите. Въпреки възрастта и някои проблеми със слуха продължава да се интересува от случващото се в родното образование. Сред недоуменията и е множеството учебници по един и същ предмет. Доскоро решавала судоку и кръстословици, но напоследък се ограничила само до прегледа на по-едро изписаните вестникарски заглавия. Твърди, че няма формула за дълголетието: всичко било въпрос на ген, разум и …темперамент. Отказва да се снима за рождения ден, за 100-годишнината й направили достатъчно снимки.

5 са преживелите 100 години в Стара Загора към 3 юни , показва справката в дирекция ГРАО на общината. Най-възрастният, дядо Ангел Ангелов е роден на 5 ноември 1915-а, с два месеца „по-млада“ е баба Мария Делчева, която празнува на 16 януари.

Според наличната актуална информация през 2020-а за столетие ще почерпят още 7 жени и 1 мъж,съвсем наскоро, на 13 юни е редът на баба Профирка Дамянова от село Дълбоки, която обаче наскоро се пренесла при сина си в София. От сега обаче в кметството са подготвили поздравителен адрес и подарък-изненада, коментира кметът Бальо Димов. Пак в Дълбоки живее и още една достолепна старица, баба Мария Белчева, която е родена на 26 юли 1919 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.