Заради затоплянето Германия ще гледа нектарини, Италия папая, а Дания лозя

Заради затоплянето Германия ще гледа нектарини, Италия папая, а Дания лозя

С по-горещите лета, силни бури и продължителни периоди на засушаване перспективите за европейските фермери са обезсърчителни, съобщава „Дойче веле“.

Средните годишни температури се очаква да се увеличат с около 1 до 5,5 градуса по Целзий.

Доклад на Европейската агенция по околна среда от септември миналата година отбеляза, че затоплянето, екстремните природния явления като наводнения и градушки, както и дефицитът на вода вече са променили условията за отглеждане на растения в Европа, най-вече за средиземноморските култури като маслини и грозде.

А междувременно в Северна Европа може да се наблюдават ползи за селското стопанство от промените в климата, включително по-дълъг сезон за отглеждане на реколтата и по-кратки периоди на застудяване. Това позволява отглеждането на нови реколти и сортове, се посочва в доклада. Около Балтийско море обработваемата земя може да се удвои до 2100 г. – от 32% днес до около 76%, с култури, които сега са типични за Южна Европа.


Великобритания

Тези климатични промени вече дават плод – буквално. В германската провинция Долна Саксония, където средните температури са се вдигнали с почти два градуса в последните няколко десетилетия, някои фермери са започнали да отглеждат плодове, типични за по-южните райони, като например кайсии и нектарини. А производството на вино, което типично се свързва с южните склонове на Франция, Испания и Италия, сега заема място в Дания, Швеция и Обединеното кралство.

Тенденции

Тенденциите за затопляне през последните десетилетия са довели до разширяване на винената индустрия на Острова четири пъти от 2000 г. насам. През 2018 г. английските лозя са произвели 13,2 милиона бутилки. Но промените в климата носят други предизвикателства, като например увеличаване на риска от заболявания заради по-влажните лета.


Италия

Италия, която е на второ място в света по производство на зехтин, имаше ужасна реколта през 2018 г. Лошото време и студът доведоха до намаляване на продукцията с 57%, а загубите се изчисляваха на 1 милиард евро.

Сицилия е един от топрегионите за производство на зехтин в Италия, наред с Калабрия и Пулия. Но някои фермери там са започнали да фокусират вниманието си върху култури, типични за тропиците, като манго, авокадо и личи.


Горещо

Тропическите видове за първи път намират място в Сицилия през 70-те години на миналия век. Но в последните години има увеличаващ се ръст при тези култури. Освен това се засаждат и нови видове като папая. Папаята измества цитрусите, които „вече не са изгодни“, по думите на Виторио Фарина, професор по земеделие в Университета в Палермо.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.