0

З аради извънредното положение и опасността от заразяване с коронавируса киноманите от Града на липите ще пропуснат да видят премиерната лента на италианския режисьор Игор Тувери „5 е съвършеното число“, която е била сред 9-те заглавия от конкурсната програма на отложения за догодина фестивал „Златната липа“.

Заради извънредното положение и опасността от заразяване с коронавируса киноманите от Града на липите ще пропуснат да видят премиерната лента на италианския режисьор Игор Тувери „5 е съвършеното число“, която е била сред 9-те заглавия от конкурсната програма на отложения за догодина фестивал „Златната липа“.

Инициаторката на стартиралата преди 8 години проява, режисьорката Магдалена Ралчева припомня, че Тувери е считан за най-добрия създател на комикси в Европа, а филмът му е бил негов дебют в игралното кино.Сред изпълнителите са големите италиански актьори Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е уникален като стилистика, в него се разказва за израснал в Неапол наемен убиец, който гледа на работата си като на обикновена професия. Подреденият му свят се обърща, когато синът му, който е наследил занаята на баща си, отива  „на работа“, но неочаквано  бива убит...

Ралчева изрази надеждата си, че догодина „5  е съвършеното число“ ще може да бъде гледан в извънконкурсната програма на феста.

Селекцията за осмото издание е включвала  9 заглавия: България е била представена с „Кръг“ на Стефан Командарев. Включени са били още руския „Върлината“ на младия Кантемир Балагов;австрийският „Земята под моите нозе“ на Мари Кройцер, както и германо-българската коопродукция  „Кръвта на Пеликана“на режисьора  Катрин. В извънконкурсната програма киноманите е трябвало да видят  „Офицер и шпионин“ на Роман Полански липа“; последния шедьовър на Тери Гилиъм  „Човекът, който уби Дон Кихот“ с участието на Джонатан Прайс в главната роля.

Стартът е трябвало да бъде даден на 30 май с кинохитат от Великобритания  „Джуди“ на Рупърт Гулд:биографичен филм за голямата американска актриса и певица  Джуди Гарланд,с който за  блестящото си  изпълнение Рене Зелуегър тази година спечели Оскар.

Решението на организаторите  е „Златната липа“ да се проведе от 28 май до 2 юни догодина в Стара Загора, тогава ще бъде обявено и името на българския актьор, който ще получи голямата награда и правото да засади своя липичка в звездната горичка край сградата на оперния театър.