Заради юридически проблем: Отказаха да впишат Михайлов за президент на БФС

Заради юридически проблем: Отказаха да впишат Михайлов за президент на БФС

ФИФА и УЕФА искат обяснения от София

Разбунилото духовете завръщане на Борислав Михайлов начело на БФС може и да не се осъществи, след като Агенцията по вписванията отказа да официализира решението на Изпълкома. Миналата седмица Михайлов изненадващо обяви, че оттегля подадената си през 2019 година оставка и отново поема управлението на футболната централа. Оказа се обаче, че подобен ход среща сериозни юридически пречки.

От Агенцията по вписванията се мотивираха, че уставът на БФС

не допуска процедура по оттегляне на оставка. 

“Подобно действие би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена означава, наред с действията по промяна на пръвоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпънение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции. Извън това, следва да се посочи, че приложения протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията на чл. 50,  ал. 6 от устава на БФС, доколкото не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието“, обясниха от Агенцията.

Ходът с оттеглянето на оставката предизвика сериозен отзвук също така във ФИФА и УЕФА, от където с официално писмо настояват за обяснение от БФС. Позицията на световната и европейската централи е, че президент

трябва да се избере на конгрес 

и настояват за информация кой точно член от устава на БФС позволява подобен ход. От футболния съюз потвърдиха за писмото от ФИФА и УЕФА и уточниха, че ще изпратят отговор, но след празниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.