0

К руши, ябълки, праскови, малини падат зелени от дръвчетата, преди да узреят. Първо се оплакаха овощари от Северозападна България, но се оказа, че бедствието е обхванало цялата страна. Падането на още неузрели плодове се е случвало и предишни години, но това лято е масово. Причината е топлинният стрес и сушата в повърхностния слой на почвата, обясни бедствието Божидар Петков, шеф на Асоциацията на малинопроизводителите.

Круши, ябълки, праскови, малини падат зелени от дръвчетата, преди да узреят. Първо се оплакаха овощари от Северозападна България, но се оказа, че бедствието е обхванало цялата страна. Падането на още неузрели плодове се е случвало и предишни години, но това лято е масово. Причината е топлинният стрес и сушата в повърхностния слой на почвата, обясни бедствието Божидар Петков, шеф на Асоциацията на малинопроизводителите.

Измръзване

Годината е много стресова за овощарите, първо защото през пролетта имаше много измръзнали цветове. Сега пък дръвчетата са подложени на топлинен стрес. Едно заради високите температури, но най-вече заради сушата поради липсата на достатъчно влага, понеже през зимата не паднаха достатъчно снегове, обясни Петков.

Дръвче

Плодовете падат, защото дръвчетата се освобождават от всичко излишно, за да могат да изхранят най-здравите, обясни овощарят. По-добра е ситуацията с градините, които са снабдени с капково напояване, защото по този начин поне на 20% компенсират липсата на достатъчна почвена влага. Това особено важи при малини и ягодоплодни като цяло. Според Петков 40% са загубите от измръзването, още толкова от суша и топлина.

Продажби

Той увери, че тази година за първи път търговските вериги масово са започнали да изкупуват малини, къпини и ягоди директно от производителите. В района на Троян къщите за гости поглъщат голяма част от плодовете за пряка консумация. Според него цените няма да паднат при малините, защото в края на юли ще има нужда от плодове за захранване на консервните фабрики.