0

П ремиерът Кирил Петков, заедно с двама министри - на външните работи Теодора Генчовска и на отбраната Стефан Янев да дойдат в Народното събрание и да кажат заплашена ли е националната ни сигурност. Това поискаха от ГЕРБ-СДС, от парламентарната трибуна. Поводът - новината, че Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността.

Премиерът Кирил Петков, заедно с двама министри - на външните работи Теодора Генчовска и на отбраната Стефан Янев да дойдат в Народното събрание и да кажат заплашена ли е националната ни сигурност. Това поискаха от ГЕРБ-СДС, от парламентарната трибуна. Поводът - новината, че Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността.

Иначе Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС премиерът и двамата министри трябва да дойдат в НС спешно, тъй като е застрашен суверенитетът на България. "Вече сме пряко замесени в покачващото се напрежение между САЩ и Русия. Кремъл официално настоя НАТО да се изтегли от България. Тревожна информация, защото очевидно националната ни сигурност е заложена на масата за преговори между Вашингтон и Москва, във връзка с тревожната ситуация по границата на Украйна и Русия", написа пък във Фейсбук Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Водещият на заседанието на НС Кристиян Вигенин поясни, че ще изпратят запитване до МС, но не е сигурен, че това ще може да се осъществи още в планираната почивка на НС. Наред с това по-късно днес Кирил Петков трябва да участва и в парламентарния контрол.

От ГЕРБ-СДС поискаха дори свикването на председателски съвет, който обаче не бе проведен. В резултат ГЕРБ-СДС излязоха с декларация,в която поясниха, че очевидно Русия иска да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в Aлианса на цяла Източна Европа. По думите на Даниел Митов това са провокации, а Русия трябва да предприеме политика за намаляване на напрежението. Упрекна,че българските институции мълчат, а депутатите не разбират какво се случва. Настояват правителството и президентът незабавно да заемат ясна и недвусмислена позиция по руските заплахи и поведение, Румен Радев да свика КСНС по темата, спешно да се проведе заседание на военната комисия в НС за позициите на България за кризата в Украйна, кабинетът да включи в бюджета до 2 % за отбрана, както и да извоюва ясни послания от съюзниците ни, че при непосредствена заплаха, НАТО стои зад ценностите си и ангажиментите си към България.

По-късно темата бе коментирана в кулоарите на НС и от лидера на ДБ Христо Иванов. По думите му тези изявление са последният елемент на руската страна да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително и България, да се присъединим към НАТО и да се върнем в ситуация - великите сили в лицето на САЩ или Русия да решават кой да е в НАТО или не. Иванов поясни, че България вече е направила своя избор и той е еднозначен. "Нашата национална сигурност  се гарантира в съюз с НАТО", каза той. Заяви, че от името  на ДБ потвърждават този избор и няма да се поддават на руските провокации да ни върнат към политиката на сверите на влияние, което е в същността си позицията на Кремъл.