Заради пълноводие пускат ВЕЦ-овете под яз. „Искър“

Заради пълноводие пускат ВЕЦ-овете под яз. „Искър“

Най-големият водоем в България и достигнал обем от 82% и от екоминистерството са предупредили Националната електрическа компания (НЕК) и фирмата експлоатираща ВЕЦ „Пасарел“ и ВЕЦ „Кокаляне" да бъдат готови за пускане на турбините, съобщиха от МОСВ.

Изпускането на излишните водни количества ще зависи и от проводимостта в участъка от бент Панчарево до Нови Искър. Столична община и „Напоителни системи“ ЕАД ще трябва при проблеми с проводимостта на коритото в тази част от поречието на Искър трябва да се използва провеждането на водните количества по Източно-магистралния канал.

По данни на екоминистерството

яз. „Студена“ край Перник вече е пълен почти на 70%

от общия си обем. Въпреки това са предприети действия за максимално ограничаване на водовземането от него. Според МОСВ заявката на ВиК Перник е удовлетворена за юни са разрешени 0,800 млн. куб. м, с допълване на 0,800 млн. куб. м от водосбора на яз. „Белмекен“ през новоизградения тръбопровод от София. Разрешените за м. юни 2020 г. количества от 1,600 млн. куб. м, надвишават значително реално ползваните количества вода от ВиК оператора в условията на постоянно водоподаване през 2018 и 2019 г. Засега обаче водният режим в миньорския град не е отменен. Изпълнителният директор на ВиК-Перник Боорислав Иванов каза за „Монитор“, че разговорите за отмяната на ограниченията продължават. По думите му, разрешените количества ще бъдат достатъчни за захраване на абонатите с вода без режим.

От МОСВ информират, че

със завирен обем под 50% все още са 3 язовира,

използвани за питейно битово водоснабдяване са . Това са „Асеновец“, „Ястребино“ и „Тича“.

Яз. „Асеновец“ е пълен едва на 40,71 и за битовите абонати се отпускат през юни 0,8 млн. куб. м. Най-тежко е положението на яз. „Ястребино“, който е на ниво едва 28,44% от общия обем и в случай, че ще се разрешава по 1 млн. куб. м за напояване през юни, юли и август 2020 г. и при нулев приток, в края на август обемът на водохранилището ще достигне минимума за питейно-битово водоснабдяване от 12,2 млн. куб. м, а през септември ще бъде под него.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.