Заради пробива в НАП: БСП иска държавата да поеме смяната на личните карти

Заради пробива в НАП: БСП иска държавата да поеме смяната на личните карти

ГЕРБ: Изключителен популизъм, не е нужна смяна на документите

Правителството да поеме безплатно смяната на личните карти на онези българи, засегнати от теча на данни от НАП. Такова проекторешение внасят от БСП в деловодството на НС, с което искат да се зaдължи кабинетът да осигури финансовия ресурс и организацията в срок от 3 месеца и държавата да поеме разходите.

По думите на соцлидерката Корнелия Нинова правителството действала абсолютно неадекватно относно казуса с пробива в системата на НАН, а властта не предприела никакви мерки. Целта на тяхното предложение била да се гарантира собствеността на хората, на финансовите им средства, а държавата да си поеме отговорност, защото не успала да опазят личните им данни. От понеделник пък БСП започват срещи с нотариалната камара и висшия адвокатски съвет, от които ще търсят съдействие и решение, ако трябва и законово, че да няма злоупотреби с личните данни на хората и те да не бъдат ощетени с продажба на имоти, прехвърляне на собственост и кредити.


На свой ред от ГЕРБ обвиниха левицата в „изключителен популизъм“, като призоваха българите да запазят спокойствие. Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че гражданите няма нужда да сменят личните си документи.„Станахме свидетели политическо хакерство на БСП и Нинова, с цел паника и напрежение в гражданите.“, каза той и увери, че компетентните органи работят, за да установят виновните, включително и длъжностни лица. „Това не означава че гражданите трябва да подменят документи, включително и за тези, за които НАП съобщи ,че има изтичане на данни. Гражданите трябва да запазят спокойствие. Няма нужда от нагнетяване на напрежение и всяване на паника“, каза Ципов. Той призова Нинова, че крайно време да разбере, че така няма да натрупа никакъв дивидент. „Изключителен популизъм е с решение на НС да не се спазват законите и да се задължават българските граждани да си сменят личните документи, когато не е изтекла валидността им“, каза още той. Ципов заяви, че с данните от документите за самоличност и тези, които са изтекли от сървърите на НАП, няма как да се извършат имотни сделки, прехвърляне на МПС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.