Заради по-топлата зима 53% от абонатите платили повече за парно (ОБНОВЕНА)

Заради по-топлата зима 53% от абонатите платили повече за парно (ОБНОВЕНА)

В половината сгради ще има повторно изравняване

Почти 53 на сто от клиентите на „Техем“ имат изравнителни сметки със суми за възстановяване. Останалите ще доплащат. „Това се дължи основно на по-топлата зима“, обясни изпълнителният директор на топлинния счетоводител Милена Стоянова и добави, че последният отоплителен сезон е продължил само 168 дни или 20 дни по-малко от предишния, като средната температура за периода е била 2 градуса по-висока.

Данните сочат още, че 14% от клиентите са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване или доплащане до 10 лв., което означава, че те на практика са плащали реалната си консумация. Това се отнася за 26 291 домакинства, които се отчитат от фирмата. В тях обаче не влизат сградите на месечен отчет или с дистанционно засичане на уредите. Такива кооперации са основно в провинцията, уточниха от фирмата.

Предварителните данни сочат още, че на една четвърт от абонатите топлофикациите ще им върнат до 10 лв.. На други 28% - от 10 до 100 лв., Почти на всеки десети обаче е платил за сезона от 100 до 250 лв. по-малко и ще трябва да доплаща. Около 6% от абонатите пък са „на червено“ с над 250 лв., а друга една четвърт с между 10 и 100 кинта.

Стоянова припомни, че от деня на връчването на изравнителните сметки вече започват да текат сроковете за рекламация - 30 дни и 90 дни за абонатите, които не са осигурили достъп до имотите, за да им бъдат отчетени уредите (топломерите и водомерите за топлата вода). По думите й обаче, половината от сградите в София ще получат втора изравнителна сметка, защото в тях има абонати с неотчетени уреди и ще трябва да се направят преизчисления на база на новите данни. Общият брой на тези клиенти е 5297 клиенти, а през миналото лято те са били 7205. „За изтеклия сезон топлинният счетоводител отчита обратно връщане на клиентите към услугите на „Топлофикация“, каза Стоянова. По думите й основно това са хора от провинцията и купувачите апартаменти в столицата, където радиаторите са били свалени и те ги монтират отново.

На база на досегашните отчети излиза, че средното потребление на топла вода (за 12 месеца) за апартамент до 50 квадрата е 163,63 лв., за отопление - 203,81 лв. (само за 168 дни) или общо 367,44 лв. За жилищата с площ между 50 и 70 кв. м, сумите са съответно 209,93 лв., 312,29 лв. и общо 522,22 лв, а за апартаментите от 70 до 100 квадрата - 256,27 лв., 451,15 лв. и общо 707,42 лв.

При проверки на топлинния счетоводител през сезона били установени 2580 негодни водомера. Най-голям - 2266 е броят на уредите, измерващи разхода на топла вода, които са били с изтекъл срок на метрологична годност, т. е. не са били проверявани над 10 години дали отчитат консумацията в рамките на допустимите от стандарта отклонения. „Тези абонати трябва в тримесечен срок да занесат водомера на проверка в лаборатория или да си монтират нов“, припомни Милена Стоянова.

Установени са още и 246 водомера без пломба, 56 - блокирали и 12 със счупен корпус или циферблат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.