Зелена светлина: 90 дни неплатен отпуск ще се счита за стаж

Заради пандемията

Зелена светлина: 90 дни неплатен отпуск ще се счита за стаж

Кено игрите минават към държавния монопол

През 2021 г. за осигурителен и трудов стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни, а не досегашните 60 дни. Такива изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение прие единодушно на второ четене Комисията по бюджет и финанси към НС. 

Така хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Тук обаче има важно изключение. Ако излезлите в неплатен отпуск са били изрядни преди него и само за тези 90 дни не могат да внасят осигурителни вноски от 26 лв., то здравноосигурителните им права няма да бъдат прекъснати и те ще дължат тези суми, след като започнат работа. “Ако не са били изрядни предните месеци, дори да има един месец неплатен, то при 3 месеца

ще има прекъсване на правата”,

обясни председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

С текстовете се прие още паричните средства, изплатени на работници и служители като компенсации възоснова на акт на Министерски съвет, да бъдат несеквестируеми. Всъщност промяната дойде след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева, която сигнализира за запори по сметки на граждани, до които не достигат парите от 24 лв. на ден. “Приветствам това по-широко решение. Смятам, че то е справедливо”, каза Ковачева, която допълни, че подобен казус има и при медиците на първа линия, които получават допълнителни 1000 лв. Председателката на комисията обаче обясни, че в този случай това не е компенсация, а част от заплатата и затова няма как текстът да се приложи и за тези средства. 

Депутатите приеха единодушно и уеднаквяването на

помощите за деца с увреждания

Досега законът предвиждаше различни суми за децата с уреждания в зависимост дали са настанени в биологични или семейства на осиновители, или са настанени в семейства на близки, роднини или приемни родители. Първата група, спрямо вид и степен на увреждане, получава до 930 лв. месечно. При втората група сумата е между 350-490 лв. От нея обаче ще се приспадат помощите по Закона за закрила на детето, съответно увеличението на парите за втората група е с 50 лв. 

Лиценз за лотарийни игри, с изключение на бинго, томбола, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата. От текстовете отпада кено, който вече става част от държавния монопол.

Стоянова обясни, че

промените са с цел прецизиране

“Промените се правят, защото хазартът отиде в НАП. В момента се правят разпоредби и излизат подробности, които трябва да се решат, затова се наложи”, каза Стоянова.

По време на заседанието се прие общините да разполагат с два месеца гратис кредитна ваканция, през които те няма да дължат вноски по безлихвените си кредити. Въвеждането на такса Битови отпадъци пък се отлага с 1 година заради преброяването на населението. От Българска стопанска камара (БСК) коментираха, че според тях това е “крачка назад” и че предложението не е в интерес нито на общините, нито на граждани и бизнес. Мнението им бе подкрепено и от други работодателски организации. 

Фирмите, регистрирани през 2020 г., също ще могат да се възползват от безвъзмездните средства, отпуснати от държавата, като процент от оборота без ДДС. Според БСК така се постига справедливост за всички.  Поддържането на военновременните запаси от нефт и нефтопродукти се поема от Държавна агенция „Държавен резерв и военнвременни запаси“, вместо от държавната петролна компания, която на практика все още не съществува. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.