Заради Полфрийман: Съдиите във ВСС дадоха Калпакчиев на Инспектората

Заради Полфрийман: Съдиите във ВСС дадоха Калпакчиев на Инспектората

Кадровиците: Споделяме усещането за нарушен баланс в правото и справедливостта

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) e препратила на Инспектората сигнала срещу съдията от Съдийския апелативен съд Калин Калпакчиев за конфликт на интереси и нарушена независимост и безпристрастност при вземането на решението за предсрочното освобождение на убиеца на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман.

Това става ясно от позиция на съдийската колегия, публикувана на сайта на ВСС. Поводът й е внесен по-рано сутринта сигнал от младежкото  ВМРО срещу съдебния състав, взел решението, чийто председател е Калпакчиев. При вземането на решението да сезират Инспектората на ВСС, кадровиците са разгледали и изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, свързани с делото. "Съдийската колегия на ВСС изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд-София за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс в правото и справедливостта", пише в позицията на кадровиците на Темида. Те уточняват, че не биха могли по същество да разгледат сигнала, тъй като Конституцията и Законът за съдебната власт не им дават такива правомощия и именно затова го препращат по компетентност на Инспектората на ВСС.

Междувременно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви в брифинг, че днес главният прокурор Сотир Цацаров е бил сезиран с молба от родителите на Андрей Монов с искане за възобновяване на производството. След запознаване с материалите по делото той преценил, че са налице основания за подновяване на производството. Основните причини за това са две: неспазване на изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд и доказателства за незаконен състав - двама от общо тримата съдии са имали основно основание за самоотвод. "Има достатъчно доказателства за отношения, включително и лични, на председателя на състава и на докладчика по това производство, за които те са били длъжни да съобщят и да се самоотведат", заяви Арнаудова и обясни, че председателят на състава Калин Калпакчиев е бил награждаван два пъти от Българския хелзински комитет, а член на съдебния състав - Весислава Иванова, е участвала в работата на правозащитния комитет. Тя коментира, че това поставя под съмнение достоверността на съдебния акт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.