Заради липсата на снежна покривка кълновете посрещат зимата без закалка

Агрометеорологичните условия през периода 09-15.12.2019 г.

Заради липсата на снежна покривка кълновете посрещат зимата без закалка

Месец декември започна с промяна на агрометеорологичните условия изразяваща се в понижение на минималните, максималните и средните денонощни температури и образуването на първата трайна снежна покривка в земеделските райони на страната.

През дните от началото на месеца продължи започналото през последните дни на ноември понижение на температурите и бяха регистрирани повсеместни валежи, на много места в западните и централни райони на страната валя сняг и се образува снежна покривка. Средните денонощни температури на въздуха бързо се понижиха и останаха по-ниски от 5°С.

Най-високи средноденонощни температури бяха измерени по Черноморието - Бургас 4.2°С, Варна 4°С, Шабла 3.2°С, а най-ниски в Елхово -2.4°С, София -1.1°С и Благоевград -0.9°С. Въпреки това, на много места в Северозападна, централна Северна и Източна България беше по-топло с 0.5-1.0°С, в сравнение с климатичната норма за този период от годината. В резултат на валежите от сняг на 3 и 4 декември се образува снежна покривка в Предбалкана, Търново и Лудогорието и в южните райони на страната. Дебелината є в земеделските райони достигна 7-8 cm в Кърджали и Хасково. В Северозападна България, Сандански и по Черноморието снежна покривка не се образува. Към 6 декември само в София, Хасково и Кърджали все още се отчета снежна покривка с дебелина между 2 и 4 cm. По-ниските от нормата температури в тази част на страната ще осигурят нейното задържане и бавно топене.

В края на месец ноември настъпи трайният преход през 10°С, а в началото на декември и трайният преход на температурите под 5°С, с което се прекрати активната вегетация на зимните житни култури. Във всички райони на страната абсолютните минимални температури бяха с отрицателен знак от -1°С в Бургас до -8.4°С в Шумен. Тези температури, в условията на тънка или отсъствие на снежна покривка имат отрицателно въздействие върху късно засетите и неукрепнали растения от зимна пшеница и ечемик, във фаза листообразуване. Бързият и рязък преход на температурите оказва неблагоприятно въздействие и върху процеса на закаляване на тези култури, които навлизат в зимата незакалени.

През първата половина на първото десетневие на декември сумата на валежите в повечето райони на страната беше 5-10 l/m2. Във В. Търново, Хасково и Кърджали 15 l/m2, а в Русе 22 l/m2 и Пловдив 30 l/m2. Тези валежи имат значение за започналия процес на есенно-зимно влагонатрупване.

През периода 09-15.12.2019 г. се прогнозира динамично време. В понеделник вятърът отново ще се ориентира от югозапад и в източната половина от страната и в районите, разположени в близост до северните склонове на планините, ще се усили. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3°С, а максималните между 9 и 14°С. Във вторник ще завали дъжд. От северозапад, с усилване на вятъра, ще нахлува студен въздух и с понижението на температурите, дъждът във високите котловинни полета на Западна България и в Предбалкана ще преминава в сняг. В сряда вятърът ще се обърне от североизток. Ще продължи да вали, в по-голямата част от страната - дъжд, в Предбалкана и високите котловинни полета – сняг. По-съществени ще са валежите на места в Централна България.

В четвъртък и петък вятърът ще отслабне, ще остане предимно облачно, на места в равнините и мъгливо. Ще има и слаби превалявания, предимно от дъжд, на повече места в петък. Минималните температури ще бъдат предимно между 0 и 5°С, а максималните между 5 и 10°С. През почивните дни облачността ще бъде променлива, по-често значителна. По-голяма е вероятността за превалявания в неделя. Минималните температури ще са около нулата.


Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.