0

М есец декември започна с промяна на агрометеорологичните условия изразяваща се в понижение на минималните, максималните и средните денонощни температури и образуването на първата трайна снежна покривка в земеделските райони на страната.

Месец декември започна с промяна на агрометеорологичните условия изразяваща се в понижение на минималните, максималните и средните денонощни температури и образуването на първата трайна снежна покривка в земеделските райони на страната.

През дните от началото на месеца продължи започналото през последните дни на ноември понижение на температурите и бяха регистрирани повсеместни валежи, на много места в западните и централни райони на страната валя сняг и се образува снежна покривка. Средните денонощни температури на въздуха бързо се понижиха и останаха по-ниски от 5°С.

Най-високи средноденонощни температури бяха измерени по Черноморието - Бургас 4.2°С, Варна 4°С, Шабла 3.2°С, а най-ниски в Елхово -2.4°С, София -1.1°С и Благоевград -0.9°С. Въпреки това, на много места в Северозападна, централна Северна и Източна България беше по-топло с 0.5-1.0°С, в сравнение с климатичната норма за този период от годината. В резултат на валежите от сняг на 3 и 4 декември се образува снежна покривка в Предбалкана, Търново и Лудогорието и в южните райони на страната. Дебелината є в земеделските райони достигна 7-8 cm в Кърджали и Хасково. В Северозападна България, Сандански и по Черноморието снежна покривка не се образува. Към 6 декември само в София, Хасково и Кърджали все още се отчета снежна покривка с дебелина между 2 и 4 cm. По-ниските от нормата температури в тази част на страната ще осигурят нейното задържане и бавно топене.

В края на месец ноември настъпи трайният преход през 10°С, а в началото на декември и трайният преход на температурите под 5°С, с което се прекрати активната вегетация на зимните житни култури. Във всички райони на страната абсолютните минимални температури бяха с отрицателен знак от -1°С в Бургас до -8.4°С в Шумен. Тези температури, в условията на тънка или отсъствие на снежна покривка имат отрицателно въздействие върху късно засетите и неукрепнали растения от зимна пшеница и ечемик, във фаза листообразуване. Бързият и рязък преход на температурите оказва неблагоприятно въздействие и върху процеса на закаляване на тези култури, които навлизат в зимата незакалени.

През първата половина на първото десетневие на декември сумата на валежите в повечето райони на страната беше 5-10 l/m2. Във В. Търново, Хасково и Кърджали 15 l/m2, а в Русе 22 l/m2 и Пловдив 30 l/m2. Тези валежи имат значение за започналия процес на есенно-зимно влагонатрупване.

През периода 09-15.12.2019 г. се прогнозира динамично време. В понеделник вятърът отново ще се ориентира от югозапад и в източната половина от страната и в районите, разположени в близост до северните склонове на планините, ще се усили. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3°С, а максималните между 9 и 14°С. Във вторник ще завали дъжд. От северозапад, с усилване на вятъра, ще нахлува студен въздух и с понижението на температурите, дъждът във високите котловинни полета на Западна България и в Предбалкана ще преминава в сняг. В сряда вятърът ще се обърне от североизток. Ще продължи да вали, в по-голямата част от страната - дъжд, в Предбалкана и високите котловинни полета – сняг. По-съществени ще са валежите на места в Централна България.

В четвъртък и петък вятърът ще отслабне, ще остане предимно облачно, на места в равнините и мъгливо. Ще има и слаби превалявания, предимно от дъжд, на повече места в петък. Минималните температури ще бъдат предимно между 0 и 5°С, а максималните между 5 и 10°С. През почивните дни облачността ще бъде променлива, по-често значителна. По-голяма е вероятността за превалявания в неделя. Минималните температури ще са около нулата.


Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ