Заради коронавируса: Земята притихна

Заради коронавируса: Земята притихна

Учени от Кралската обсерватория в Белгия установиха намаляване на сеизмичния шум - бученето от вибрации в земната кора. Това може да е резултат от ограниченото движение в големите градове, където транспортът е силно разреден, а хората почти не излизат от домовете си, твърдят специалистите. Учените са анализирали земното движение със сезизмометър.

Анализът им показва, че сеизмичният шум в Брюксел е намалял с около една трета, откакто са въведени ограниченията заради коронавируса.

Причината за това са спрените полети, по-малкото влакове, които се движат, липсата на пикови часове с много трафик в големите градове. Светът изглежда драстично по-различен от това, с което сме свикнали обичайно.Според геолозите, които в момента ликуват, заради възможността да изследват сеизмичната активност по-обстойно, планетата "е в покой".Томас Лекок, геолог и сеизмолог в Кралската обсерватория в Белгия, забеляза, че столицата на страната Брюксел изпитва 30 до 50 процента намаление на околния сеизмичен шум от началото на карантината. Това означава, че данните, събрани от сеизмолозите, стават все по-точни, способни да открият дори и най-малките движения в земните пластове, въпреки факта, че много от използваните днес научни инструменти са в близост до градски центрове.

Подобни резултати имат и изследователи от Калифорнийския технологичен институт за Лос Анджелис. Специалистите се надяват, че това затишие ще засили чувствителността на оборудването им към естествените вълни и те ще успеят да направят по-добри измервания.

"Получаваме сигналите с по-малко замърсяващ шум, което позволява да извлечем малко повече информация от тези събития", каза Анди Фрасето, сеизмолог от Инкорпорираните изследователски институти във Вашингтон.

Изследователи в Лос Анджелис и Западен Лондон забелязаха подобна тенденция. В същото време сеизмолозите, които събират данни в отдалечени от човешката цивилизация станции, изобщо не могат да видят промяна. Което пък дава основание на останалите да твърдят, че значителният спад на сеизмичния шум доказва, че хората като цяло правят едно нещо по време на настоящата пандемия: стоят си вкъщи, в очакване  вирусът да премине.

Успокояването на сеизмичните вълни на планетата съвпада и с изчистването на въздуха, което започна над Китай още през февруари. Днес резултатите са повече от очевидни. Гoлямo изчиcтвaнe нa въздухa e билo oтчeтeнo прeз пocлeднитe ceдмици, cъoбщи Блумбърг. Ясно е, че това ce дължи нa cпирaнeтo нa трaфикa и зaбaвянeтo нa индуcтриятa. Инфoрмaциятa e oт caтeлити нa Eврoпeйcкaтa кocмичecкa aгeнция.

Пocoчвa ce, чe cпирaнeтo нa икoнoмичecкитe дeйнocти мoжe дa ce cчитa зa гoлям eкcпeримeнт. Мнoгo държaви нaлoжихa oгрaничeния нa публичнитe cъбирaния и индуcтриятa.

Нивaтa нa aзoтeн диoкcид във въздухa ca ce нaмaлили в пъти. Имa cпaд нa нивaтa в Aзия и Eврoпa.

Cмятa ce, чe чиcтият въздух мoжe дa пocлужи зa тлacък нa ceлcкoтo cтoпaнcтвo. В някoи чacти нa Китaй aзoтният диoкcид e нaмaлял c мeжду 10 и 30%.

Изхвърлянето на азотен диоксид в големи градове като Брюксел, Париж, Мадрид, Милано и Франкфурт е намаляло в сравнение със същия период на миналата година. Това съвпада с въведените ограничителни мерки на пътния трафик и намаленото производство на предприятията, които изхвърлят вредни газове.

По данни на Европейската агенция за околна среда хората, които живеят в градове със замърсен въздух, имат по-слаба имунна система и, съответно, са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19.

През февруари, когато правителството на Китай въведе строги ограничения за придвижване като мярка срещу разпространението на коронавируса, беше забелязано намаляване на замърсяването в градовете.

Замърсяването на въздуха причинява всяка година преждевременна смърт на около 400 000 човека в Европа.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.