КЗК отмени конкурс за проект на зала за 24 млн. лева в Стара Загора

КЗК отмени конкурс за проект на зала за 24 млн. лева в Стара Загора

Комисията за защита на конкуренцията установи конфликт на интереси между членове на конкурсно жури и победител в надпревара за идеен проект, по който да бъде изградена многофункционална спортна зала в Стара Загора, която ще струва 24 млн. лв. 

Решението на КЗК е от 14 януари, с него се указва на общината да прекрати процедурата, по която през 2020 година е бил определен победител в лицето на  „Атек ВД“ ЕООД. Комисията е образувала производството по жалба на участника в процедурата консорциум „Архитектурно бюро Авангард“ ООД – Мердж Студио“ ЕООД, чийто проект е класиран на седмо място. Жалбата е била подкрепена от още двама от участниците, единият класиран на второ място.

В мотивите на решението си от КЗК са обявили, че в конфликт на интереси са няколко от членовете на журито, преподаватели и членове на академичния съвет при УАСАГ и собственика на спечелилото търговско дружество. Аналогична е ситуацията и с още един от участниците: „Десет архитекти“ ЕООД. В конкурсната процедура са участвали общо 10 дружества, други две не са били допуснати. Класираните на първите три места са наградени съответно с по 20 000,10 000 и 5 000 лв.

От КЗК са категорични, че решението на кмета на общината за крайното класиране е незаконосъобразно и го отменя, преписката се връща за община Стара Загора като възложител с указание да отмени процедурата. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред ВКС. Кметът Живко Тодоров заяви, че това няма да бъде сторено и че ще изпълни указанията. Дали и кога ще бъде обявен нов конкурс за идеен проект за реализацията на многофункционалната зала е твърде рано да се каже.

Архитекти от Стара Загора припомнят, че спечелилото първо място „Атек НД“ ЕООД е спечелило и конкурса за спортната зала в Шумен.

За изграждането на комплекса на територията на новия старозагорски парк „Артилерийски“ целево от правителството са отпуснали до момента 14,5  млн лв.Средствата са осигурени с две решения на МС в края 2020 година и през  2019-а. Залата ще бъде върху площ от 20 дка и трябва да има 5 200 седящи места.В дневния ред на насроченото за 28 януари заседание на общинския съвет е  включено предложение обектът да бъде обявен за първостепенен по важност, най-вероятно то ще бъде изтеглено.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.