Новият регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR) блокира традиционната кампания на ЦИК с изпращането на писма до 18-годишните тийнейджъри, чиято възраст вече позволява да упражнят правото си на вот.

От комисията са пратили писмо до ГРАО с молба да им предоставят информация с трите имена и постоянните адреси на онези младежи, които са навършили 18 години през тази година и могат да гласуват за първи път на евроизборите на 26 май. В отговор от ГРАО ги уведомили, че няма да им предоставят тази информация, защото представлявала обработване на лични данни и липсва предварително съгласие от младежите. По време на заседанието, на което била повдигната темата, членове на ЦИК изказали мнение, че този отказ от ГРАО няма основание и е незаконен. Според Николай Николов пък всеки държавен орган може да иска всякаква информация от друг такъв във връзка със своите правомощия. В тези на ЦИК пък влизало провеждането на разяснителна кампания. Николов наблегнал на факта, че не става дума за деца, а за хора вече навършили 18 години. В крайна сметка от ЦИК решиха, че ще пратят писмо до МОН и ще търсят съдействие от ведомството за разяснителната кампания и популяризирането на клиповете и брошурата, като за всеки случай ще подготвят и писма за 18-годишните и студентите, които евентуално да бъдат разпространени от школата и вузовете. Изборната администрация ще разпрати до университетите и разяснителните материали в електронен вариант, за да бъдат качени на техните сайтове. ЦИК обмисля също така да запознае с казуса и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) (виж карето). Иначе в рамките на разяснителната кампания от комисията са подготвили 4 клипа, както и информационни табла. Видеата, които са със субтитри, ще бъдат предоставени и на градския транспорт в София, за да бъдат излъчвани в трамваите, автобусите, тролеите и метрото. Табла, освен в секциите ще бъдат поставени в общините, областните администрации, подразделенията на ВМЕ, НАП, училища и университети. Те ще предоставят подробна информация, включително и образец на бюлетината, както и че при погрешното й попълване може да се получи нова, но това право ще се предоставя на избирателя само веднъж. Ще бъде изписано също така, че в секциите в страната не се допуска гласуване с шофьорска книжка или с международен паспорт.


КЗЛД: Изборната администрация може да ползва личните данни на тийнейджърите

ЦИК може да ползва личните данни на тийнейджърите, за да им праща писма с цел да увеличи изборната активност сред младите. Това коментираха пред „Монитор“ от КЗЛД след отказа на дирекцията към МРРБ ГРАО да предостави на изборната администрация имената и адресите на младежите, които през 2019 година са навършили 18 години и за първи път ще могат да гласуват на евровота на 26 май. От КЗЛД уточниха, че имат становище още от 2016 година, преди новият еврорегламент да влезе в сила. Според него ЦИК може да ползва данните на 18-годишните, но само и единствено с цел разяснителната кампания, като има ангажимента да пази тези лични данни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

10 месеца условно за покупката на гласове за евровота в Търговище

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

Жена, купувала гласове за политическа партия на изборите за Европейски парламент, е получила осъдителна присъда след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в Търговище, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева.