Новият регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR) блокира традиционната кампания на ЦИК с изпращането на писма до 18-годишните тийнейджъри, чиято възраст вече позволява да упражнят правото си на вот.

От комисията са пратили писмо до ГРАО с молба да им предоставят информация с трите имена и постоянните адреси на онези младежи, които са навършили 18 години през тази година и могат да гласуват за първи път на евроизборите на 26 май. В отговор от ГРАО ги уведомили, че няма да им предоставят тази информация, защото представлявала обработване на лични данни и липсва предварително съгласие от младежите. По време на заседанието, на което била повдигната темата, членове на ЦИК изказали мнение, че този отказ от ГРАО няма основание и е незаконен. Според Николай Николов пък всеки държавен орган може да иска всякаква информация от друг такъв във връзка със своите правомощия. В тези на ЦИК пък влизало провеждането на разяснителна кампания. Николов наблегнал на факта, че не става дума за деца, а за хора вече навършили 18 години. В крайна сметка от ЦИК решиха, че ще пратят писмо до МОН и ще търсят съдействие от ведомството за разяснителната кампания и популяризирането на клиповете и брошурата, като за всеки случай ще подготвят и писма за 18-годишните и студентите, които евентуално да бъдат разпространени от школата и вузовете. Изборната администрация ще разпрати до университетите и разяснителните материали в електронен вариант, за да бъдат качени на техните сайтове. ЦИК обмисля също така да запознае с казуса и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) (виж карето). Иначе в рамките на разяснителната кампания от комисията са подготвили 4 клипа, както и информационни табла. Видеата, които са със субтитри, ще бъдат предоставени и на градския транспорт в София, за да бъдат излъчвани в трамваите, автобусите, тролеите и метрото. Табла, освен в секциите ще бъдат поставени в общините, областните администрации, подразделенията на ВМЕ, НАП, училища и университети. Те ще предоставят подробна информация, включително и образец на бюлетината, както и че при погрешното й попълване може да се получи нова, но това право ще се предоставя на избирателя само веднъж. Ще бъде изписано също така, че в секциите в страната не се допуска гласуване с шофьорска книжка или с международен паспорт.


КЗЛД: Изборната администрация може да ползва личните данни на тийнейджърите

ЦИК може да ползва личните данни на тийнейджърите, за да им праща писма с цел да увеличи изборната активност сред младите. Това коментираха пред „Монитор“ от КЗЛД след отказа на дирекцията към МРРБ ГРАО да предостави на изборната администрация имената и адресите на младежите, които през 2019 година са навършили 18 години и за първи път ще могат да гласуват на евровота на 26 май. От КЗЛД уточниха, че имат становище още от 2016 година, преди новият еврорегламент да влезе в сила. Според него ЦИК може да ползва данните на 18-годишните, но само и единствено с цел разяснителната кампания, като има ангажимента да пази тези лични данни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Работили по примера на руските хакери

Нови онлайн играчи се опитват да повлияят на европейските избори

Работили по примера на руските хакери

Нови играчи онлайн се възползват от липсата на нормативна рамка в интернет, за да влияят върху започналите избори за Европейски парламент, се казва в нов доклад, който обръща внимание на популистките партии и "кибермилициите", предаде Франс прес, цитиран от БТА.

 

ЦИК: Предаването на изборните книжа и машини за гласуване е нормално и в срок

В Централната избирателна комисия се проведе съвместна среща с представители на Министерството на вътрешните работи и фирмата изпълнител на обществената поръчка за машинно гласуване "Сиела Норма" АД във връзка с предаването на изборните книжа и материали, и машините за гласуване до избирателните секции.

Външно: Всички секции в чужбина са готови да посрещнат избирателите

Всички секции в чужбина за изборите за членове на Европейския парламент от Република България са готови да посрещнат избирателите.

МВнР организира общо 191 избирателни секции зад граница. Изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната - в Техеран.