Заради констатираното второ огнище на заразено от Африканската чума диво прасе в района на Държавно горско стопанство“ Алабак“ над Велинград, се забранява дърводобива, брането на гъби, туризма и всички дейности, които биха довели до разпространяването на заразата.

Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. За броени дни това е вторият случай на установено заболяло от опасната болест животно в региона, след като миналата седмица излезе положителна проба от намерен глиган на територията на Държавно горско стопанство „ Чепино“, отново в района на Велинград.

Заради Африканската чума по свинете губернаторът на Пазарджишка област Стефан Мирев след решение на епизоотичната комисия отмени традиционния събор в Юндола, който трябваше да се проведе на 25 август, в неделя. Територията, на която трябва да се състои фолклорния събор, попада в инфектираната зона. Струпването на повече хора и превозни средства създава голям риск от разпространение на заразата.

Това е и основният ни мотив, за да вземем решение за отменянето на събора“, допълни областният управител Стефан Мирев. На заседанието на Областната епизоотична комисия в Пазарджик бе взето решение да бъде изпратено мотивирано предложение до МЗХГ, компенсация да получат и хората, които са извън 20 км санитарни зони, но доброволно са заколили прасетата от личните си стопанства.

До 5 септември трябва да се извози всичката складирана дървесина, намираща се на територията на инфектираните зони в ДЛС „Чепино“ и ДГС „Алабак“. За да не се стигне до проблеми със снабдяване на хората с дърва за огрев тази дървесина ще бъде извозена при спазване на максимални мерки за сигурност, уточни Мирев.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две трети от биофермите още не са регистрирани

Две трети от биопроизводителите не са се вписали в електронния регистър седмица преди крайния срок. Към момента в него има регистрирани 2 516 биологични производители от общо 6 327, като в това число попадат търговци, преработватели и други, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния настояват за изравняване на субсидиите между страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от земеделското министерство. Това гласи декларация, подписана от министрите на земеделието на осемте източноевропейски страни по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведена във Варшава.

Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж

Сред мострите са и сухо кисело мляко и деликатес от кашу

Земеделският министър на Франция и на Кот” ди Воар посетиха нашия щанд

С иновативни биопродукти на наши производители България впечатлява на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж, който се откри днес. Той е част от Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“.