Заради констатираното второ огнище на заразено от Африканската чума диво прасе в района на Държавно горско стопанство“ Алабак“ над Велинград, се забранява дърводобива, брането на гъби, туризма и всички дейности, които биха довели до разпространяването на заразата.

Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. За броени дни това е вторият случай на установено заболяло от опасната болест животно в региона, след като миналата седмица излезе положителна проба от намерен глиган на територията на Държавно горско стопанство „ Чепино“, отново в района на Велинград.

Заради Африканската чума по свинете губернаторът на Пазарджишка област Стефан Мирев след решение на епизоотичната комисия отмени традиционния събор в Юндола, който трябваше да се проведе на 25 август, в неделя. Територията, на която трябва да се състои фолклорния събор, попада в инфектираната зона. Струпването на повече хора и превозни средства създава голям риск от разпространение на заразата.

Това е и основният ни мотив, за да вземем решение за отменянето на събора“, допълни областният управител Стефан Мирев. На заседанието на Областната епизоотична комисия в Пазарджик бе взето решение да бъде изпратено мотивирано предложение до МЗХГ, компенсация да получат и хората, които са извън 20 км санитарни зони, но доброволно са заколили прасетата от личните си стопанства.

До 5 септември трябва да се извози всичката складирана дървесина, намираща се на територията на инфектираните зони в ДЛС „Чепино“ и ДГС „Алабак“. За да не се стигне до проблеми със снабдяване на хората с дърва за огрев тази дървесина ще бъде извозена при спазване на максимални мерки за сигурност, уточни Мирев.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изнесли сме ценни кожи за 11.3 млн. долара през 2018 г.

България е реализирала износ на ценни кожи с косъм за 11.3 млн. долара през 2018 г. Това показват данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД) за предходната година. В сравнение с предишни години, когато експортът ни е бил едва за хиляди долари, то през 2018 г. той е отчел значителен ръст.

Пчелари от Черноморския регион обсъждат общо навлизане на външни пазари

Пчелари от пет страни от Черноморския регион обсъждат възможностите за съвместно излизане на различни пазари. Това съобщи днес Тодорка Димитрова - директор на Агенцията за икономическо развитие-Варна.

Стопани от Русенско скрили прасетата си (ОбНОВЕНА)

За две населени места в Русенска област са получени сигнали, че в тях има стопани, които са скрили прасетата си и не са ги умъртвили доброволно. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков на днешното заседание на епизоотичната комисия.