Заради дефицита на свинско месо, предизвикан от епидемията от АЧС в страната и поскъпването му, търсенето на колбаси и други месни изделия в последния месец е намаляло. Това съобщи за „Монитор“ председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, но не уточни точно с колко е понижението.

По думите му, намалението на покупките им засяга всички видове месни изделия, но е


по-голямо при по-скъпите трайни колбаси.


„Потребителите не са се насочили към по-евтините колбаси. Понижаването на търсенето се отнася за целия асортимент“, уточни той.

Според него причината на увеличението на цените на колбасите е поскъпването с 40% от началото на годината на свинското месо, което основна суровина за производството им. „Голяма част от европейския износ отива в Китай, защото там са унищожили около една трета от свинете си, и в ЕС се чувства дефицит на суровината“, поясни Урджанов. Той прогнозира, че до края на годината не се очаква ново поскъпване.

„От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%“, каза по bTV Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма. „Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два”, поясни той.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчете, че свинското месо е най-скъпо за последните 10 години. „От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената - тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро”, заяви той в ефира на bTV. Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите,


кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%.


До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване на свинското месо и респективно на изделията от него. През пролетта вероятно ще има нови скокове, смятат Иванов и Вътев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вземат проби от всяка пратка с птиче месо от Полша

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша, съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство.

6 пъти поскъпва медът от кошера до магазина

6 пъти скача цената на меда от кошера до магазина и крайни потребител, алармираха пчелари. Изкупната цена на пчелния еликсир при продажба на едро у нас достига едва 3,00-3,20 лв. за килограм, докато на дребно в магазините се продава и по 20 лв., в зависимост от вида. Това каза зооинженер Михаил Михайлов по време на прескоференция на българските пчелари.