Заради африканската чума унищожават хиляди прасета във варненско

Заради африканската чума унищожават хиляди прасета във варненско

Скоро ще започне унищожаването и загробването на близо 40 000 прасета от фермата във варненското село Брестак. Заради огнището на Африканска чума по свинете, в община Вълчи дол е обявено частично бедствено положение.

Пробите са взети от Българската агенция по безопасност на храните като пасивен надзор, след обявяването на огнище на заразата в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево. Следейки движението на животните от и към двата комплекса, собственост на едно и също юридическо лице, е станало ясно, че между тях има технологична свързаност.

В свинекомплекса в Брестак се отглеждат 39 656 животни, а в Никола Козлево – около 25 000“, съобщи областен управител на Варна Стоян Пасев. Положителните резултати от пробите са потвърдени на 8 януари, 2020 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Веднага е определена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово от община Вълчи дол. Определена е и наблюдавана 10-километрова зона.

„Започваме процедура по евтаназия. Надявам се до края на другата седмица да приключим със загробването. То ще се извърши на отредена за целта площадка от 17 дка в непосредствена близост до свинекомплекса. Областната дирекция по храните ще започне и проверки за прасета, които се отглеждат в личните стопанства тип „Заден двор“ в съседните на комплекса села Брестак и Генерал Киселово.

Частичното бедственото положение в Община Вълчи дол ще остане до пълното умъртвяване и загробване на всички заразени животни“, коментира още ситуацията Стоян Пасев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.