Скоро ще започне унищожаването и загробването на близо 40 000 прасета от фермата във варненското село Брестак. Заради огнището на Африканска чума по свинете, в община Вълчи дол е обявено частично бедствено положение.

Пробите са взети от Българската агенция по безопасност на храните като пасивен надзор, след обявяването на огнище на заразата в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево. Следейки движението на животните от и към двата комплекса, собственост на едно и също юридическо лице, е станало ясно, че между тях има технологична свързаност.

В свинекомплекса в Брестак се отглеждат 39 656 животни, а в Никола Козлево – около 25 000“, съобщи областен управител на Варна Стоян Пасев. Положителните резултати от пробите са потвърдени на 8 януари, 2020 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Веднага е определена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово от община Вълчи дол. Определена е и наблюдавана 10-километрова зона.

„Започваме процедура по евтаназия. Надявам се до края на другата седмица да приключим със загробването. То ще се извърши на отредена за целта площадка от 17 дка в непосредствена близост до свинекомплекса. Областната дирекция по храните ще започне и проверки за прасета, които се отглеждат в личните стопанства тип „Заден двор“ в съседните на комплекса села Брестак и Генерал Киселово.

Частичното бедственото положение в Община Вълчи дол ще остане до пълното умъртвяване и загробване на всички заразени животни“, коментира още ситуацията Стоян Пасев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две трети от биофермите още не са регистрирани

Две трети от биопроизводителите не са се вписали в електронния регистър седмица преди крайния срок. Към момента в него има регистрирани 2 516 биологични производители от общо 6 327, като в това число попадат търговци, преработватели и други, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния настояват за изравняване на субсидиите между страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от земеделското министерство. Това гласи декларация, подписана от министрите на земеделието на осемте източноевропейски страни по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведена във Варшава.

Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж

Сред мострите са и сухо кисело мляко и деликатес от кашу

Земеделският министър на Франция и на Кот” ди Воар посетиха нашия щанд

С иновативни биопродукти на наши производители България впечатлява на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж, който се откри днес. Той е част от Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“.