0

З аработи първият супер микроскоп у нас, който предава електронно изображения и така позволява на лекари от различни клиники и студенти да наблюдават картина от изследвания пациент. Това съобщиха от Клиниката по УНГ в Университетската болница „Света Марина” – Варна, където се намира високотехнологичната апаратура.

Заработи първият супер микроскоп у нас, който предава електронно изображения и така позволява на лекари от различни клиники и студенти да наблюдават картина от изследвания пациент. Това съобщиха от Клиниката по УНГ в Университетската болница „Света Марина” – Варна, където се намира високотехнологичната апаратура.

„Едно от основните предимства, които високотехнологичният операционен микроскоп дава, е осигуряване на изключително ергономични и комфортни условия за работа на лекарите. Апаратът разполага с добро осветление в операционното поле, стабилна балансировка, оптична система за увеличаване в детайл на образа, добра дълбочина на фокуса във финните структури, което индиректно облекчава работата на хирурзите и дава по-добро качество на лечението на пациента. Възстановителният период при пациентите протича лесно и бързо“. Това обясни доц. д-р Николай Сапунджиев, началник на клиниката.

Освен като хирургично пособие, операционният микроскоп има и допълнителни възможности над базовата конфигурация, която е необходима за всяка операционна зала.

„Модерният апарат е абсолютно съвместима технологична система с наличното дигитално оборудване във Варненския медицински университет.  Това е изключително предимство, тъй като  посредством вградена висококачествена камера има възможност да се осъществява предаване на видеоизображения. Микроскопът позволява това, което се случва в операционната зала, да бъде директно излъчвано на живо във всяка една от учебните зали, както и да записва учебно съдържание - операциите, които се извършват с него могат да бъдат документирани и представени в последствие.

Друго предимство на новото устройство е възможността за създаване на дигитално досие на пациентите. В медицината съществува международен стандарт DICOM за предаване, съхраняване, извличане, отпечатване и обработка на медицински данни. Микроскопът поддържа този стандарт и чрез осъществяване на връзка с болничния сървър, позволява обмен и архивиране на всички метаданни за пациента. По този начин се създава електронно медицинско досие на всеки пациент, съвместимо с цялата инфраструктура на болницата, което улеснява значително работата на специалистите при последващ прием, тъй като те вече имат пълна информация за предшестващите му заболявания, изследвания и интервенции.

Супер микроскопът е на стойност  324 000 лева.