Заработи PCR-лаборатория в старозагорската
3

Заработи PCR-лаборатория в старозагорската "Болница Тракия"

Вирусологичната лаборатория, разположена на територията на старозагорската  „Болница Тракия – Парк“ , разшири пакета от вирусологични изследвания и вече извършва PCR диагностика.

В пакета е включено и изследване с PCR тест за новия коронавирус COVID-19. Новата PCR лаборатория е оборудвана с най-съвременна апаратура и отговаря на всички стандарти на СЗО, гарантирайки най-висока точност на изследванията, посочи шефът й д-р Румяна Чолакова. Тук се изследват проби на пациенти от здравното заведение и проби, изпратени от други здравни заведения или институции.

Лабораторията  разполага с пълно оборудване за извършване на PCR изследвания от най-висок клас - ламинарен бокс Клас 2, автоматичен екстрактор и високооборотна центрофуга. Резултатът от теста се обявява до 24 часа от вземането на пробата, обясни молекулярният биолог Бончо Григоров - доктор по биохимия.

В  "Болница Тракия - Парк" се извършват и бързи тестове за коронавирус, чиято цел е преди всичко откриване на антитела при преболедували пациенти. Бързите тестове се използват и за диагностика на пациенти с наличие на коронавирусна инфекция, но не могат да дадат пълна гаранция за истинността на резултата. PCR методиката е „златния стандарт" в изследването на COVID-19, утвърдена в цял свят и затова насочваме усилията си в тази посока, посочи още д-р Чолакова.

PCR методиката има решаващо значение при диагностициране на вирусните хепатити, при патология, застъпена в сферата на гастроентерологията, онкологичните заболявания и други области на медицината. „Резултатите от PCR изследванията ще бъдат особено важни при скрининга на пациентите, на които предстои оперативна интервенция. Така от една страна ще защитим медицинския персонал, а от друга ще успяваме да открием, изолираме и лекуваме в ранна фаза пациенти, диагностицирани с коронавирус",  посочи болничният епидемиолог д-р Валентина Цанева.

До сега на територията на Старозагорска област имаше само една лаборатория , прилагаща PCR-изследвания. Тя бе създадена в началото на март към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ съвместно с Тракийския университет. До сега там се изследваха проби от територията на няколко области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Сливен, Бургас и Ямбол, припомня ръководителят й доц. д-р Светла Ангелова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.