Запрянов обсъди с американски колега сътрудничеството в сферата на кибер сигурността

Запрянов обсъди с американски колега сътрудничеството в сферата на кибер сигурността

Развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ обсъдиха днес в телефонен разговор заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и и.д. заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Андрю Уинтърнитц, съобщиха от МО.

В рамките на проведените дискусии двете страни потвърдиха желанието си да продължат да развиват и задълбочават Стратегическия диалог между Република България и САЩ в сферата на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов отбеляза, че продължаващите усилия за разширяване и надграждане на инициативите, провеждани по линия на „Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между правителството на Република България и правителството на САЩ“ въпреки глобалната криза, предизвикана от разпространението на COVID-19, са ясен сигнал за ангажимента, който двете страни споделят във връзка с изграждането на дългосрочно и ползотоворно сътрудничество в сферата на отбраната.

Отбелязан бе и успехът постигнат с подписването на 6 октомври 2020 г. от министрите на отбранатата на двете държави на „Пътна карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ (2020-2030 г.)“.

В този контекст бяха обсъдени възможностите за модернизация и повишаване на оперативната съвместимост на българските Въоръжени сили, както и за разширяване на

сътрудничеството в сферата на кибер сигурността.

Андрю Уинтърнитц потвърди готовност за съдействие от американска страна по отношение на българските усилия за модернизация на Въоръжените сили. Той отбеляза с благодарност продължаващия ангажимент на Република България в мисии и операции на НАТО, включително за участието на страната в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, както и за споделянето на финансовите отговорности в Алианса чрез отделянето на повече средства за отбрана.

В края на разговора бяха препотвърдени готовността и желанието на двете страни да продължи съвместната работа и с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за разширяване и задълбочаване на стратегическото партньорсво в отбраната, включително в сферата на кибер сигурността и региона на Черно море.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.