Започват ремонт на читалището в град Шипка
2

Започват ремонт на читалището в град Шипка

Със 103 000 лв., отпуснати от бюджета на Министерството на културата, ще започне етапен ремонт на читалищната сграда в град Шипка, която е обявена за недвижим паметник на културата, но от години е в окаяно състояние, съобщи кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Тя припомни, че сградата, строена през 30-те години на миналия ХХ в с доброволни дарения от шипканлии и представляваща умалено копие на народния театър „Иван Вазов“, е била на практика в течение на повече от 10 години изоставена на произвола на съдбата. През 2014-а имотът бил преобразуван в частна общинска собственост и отдаден за 10 години на концесия на неправителствена организация с уговорката да я ремонтира и поддържа. По ред причини НПО-то спряло да функционира, антажиментът останал неизпълнен и сградата се превърнала в свърталище на бездомници, а театралният салон в истинска руина.

Съдбата на читалище „Светлина 1861“ в Шипка  стана обществено достояние след като в интернет пространството преди 2 години се  появиха потресаващи кадри от разрухата. Тогава министърът на културата Боил Банов пое ангажимент ведомството му да даде статут на сградата за паметник, намерени бяха пари за затваряне на зеещите прозорци и охрана, започна и дарителска акция за набиране на средства за ремонт. Оказа се, че до момента по сметките са набрани едва 50 лв.

Статутът за недвижим паметник на културата от местно значение бе предоставен през февруари т.г., проектът за ремонт и обследването бяха финансирани от бюджета на община Казанлък.

До няколко дни предстои да бъде избран изпълнител на пария етап от ремонта, който ще включва укрепване на основите, подмяна на покривната конструкция и на дограмата. За по-късни години ще останат ремонтите на  зрителския салон и сцената.

Читалището в старопланинското градче е създадено в далечната 1861 година от тогавашния учител Христо Караджов. Днес в него членуват 185 от общо малко над 1 100-те жители. За дейността през  2019 г. г. то получава държавна субсидия в размер на 21 000 лв, които едва покриват заплатите (минимални) на тримата щатни служители: секретар, библиотекар и отговорник за музейната сбирка при възстановената по специален проект Чирпанлиева къща.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.