Проверяват курортите за спазване на мерките

Проверяват курортите за спазване на мерките

Започват проверки за спазване на COVID мерките в курортите и по пътищата. Това обяви главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни, че това ще стане с обща заповед от три ведомства – на министърът на здравеопазването, на вътрешните и на земеделието

По думите му ще се проверяват преди всичко морските курорти, но и планинските, на бензиностанциите и на други места по магистралите, където може да има по-голямо струпване на хора. Акцент на проверките ще бъдат заведенията и специално дискотеки и барове, където са концентрирани младите хора. Ще се следи за носене на маски в закрито помещение, за спазване на отстояние, дезинфекция и тн, обясни епидемиологът.

"Не може да се знае, че капацитетът е за 10 души, а вътре да има 100. Не може двама от тях да са с маски, а другите без. Така обърнахме нещата, че вече ако някой носи маска го гледат накриво“, кометнира доц. Кунчев. По думите му на места с много хора има грубо неспазване на противоепидемичните мерки, което ще доведе до вдигане на заболеваемостта, особено при тийнейджъри и млади хора. Той констатира, че хотелите имат добро спазване на мерките, за разлика от нощните заведения.
Той обясни, че делта варианта вече преобладава и това води до по-голямата заболеваемост в страната. По думите му все още не е ясно дали този вариант на вируса води до повече хоспитализирани и смъртни случаи. Той отчете лек ръст на хоспитализирани, но това не било проблем за системата. Допусна, че новите случаи ще нарастат и ще стигнат до 1500-3000 на ден. Доц. Кунчев обясни, че у нас броят на новозаразените се удвоява на 10 дни. Епидемиологът допусна, че е възможно страната ни да влезе в оранжевата зона по заболеваемост още през този месец. Това означава средната заболеваемост в страната да е над 100 на 100 000.
Епидемиологът обяви и че има промяна в списъка на държавите, които влизат в червената зона. Списъкът трябва да излезе с официална заповед на здравния министър до края на деня. Поради повишаване на заболеваемостта в „червената зона“ попада вече и княжество Монако, където заболелите са 532 на 100 000. От зелена в оранжева зона поради повишаване на заболеваемостта попадат две страни – Исландия и Франция. Във Франция доста бързо нарастват случаите и може още следващата седмица да отиде в червената зона, обясни епидемиологът.

Има страни, които са с обратната тенденция, като Нидерландия, Кувейт, Тунис, които излизат от червената зона. От оранжева в зелена попада Люксембург, обяви още доц. Кунчев. „Това са малки промени, но са важни, тъй като имаме постоянен поток от туристи и е важно те навреме да знаят промените. Ако заповедта, се подпише днес, ще влезе в сила от сряда“, каза доц. Кунчев.

Епидемиологът обяви още, че страната ни е в началото на четвъртата вълна. По думите му заболеваемостта е достигнала 30 на 100 000 , а в някои региони – големите градове, като София и Пловдив и по Черноморието е около 50 -60 на 100 000.

Епидемиологът обясни отново, че ваксините работят и защитават срещу делта вариант, но в малко по-ниска степен.

"Ваксините осигуряват по-леко протичане, без усложнение и смъртен случай. Вероятно ще има нужда от трета игла, може би в края на годината, но трябва да има официална промяна в характеристиката на продукта и тя да бъде одобрена от ЕМА“, каза още доц. Кунчев. По думите му се очаква да излязат подобрени ваксини, които да влияят по-добре на новите варианти. „Вижда се вече, че на базата на започваща вълна интересът се е повишил към ваксинацията. Жалко е, че интересът е само тогава, когато видим непосредствено опасността“, коментира още доц. Кунчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.