Започват проверки на кетъринга и

Започват проверки на кетъринга и "ол инклузив" по морето

Българската агенция по безопасност на храните стартира засилени извънредни проверки по морето в началото на туристическия сезон.

Те ще се извършват на територията на областите Варна, Бургас и Добрич в обекти за търговия на дребно с храни, с дейност кетъринг или подвижни, временни и сезонни обекти, както и в заведения за обществено хранене, включително и намиращи се на територията на хотелски комплекси туристически обекти, предлагащи услугата "ол инклузив".

Проверките ще продължат до 13 септември, когато се очаква края на туристическия сезон'2019. Инспекторите ще следят за спазване на действащото законодателство за регистрацията на обектите, хигиенното им състояние (сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, отстраняване на отпадъците),

поддържане на системите за управление безопасността на храните или процедури, основани на принципите на НАССР – спазване условията и сроковете на съхранение на храни и суровини, изискванията за етикетиране, програми за мониторинг, за хигиена и безопасност на храните и осигуряване на проследимост на хранителните продукти – наличие на документи за произход и безопасност.

Съгласно нормативните изисквания, ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти и ще се извършва проследимост на техните доставчици. Инспекторите ще проверяват и дали работещите в обектите за обществено хранене притежават редовно заверени лични здравни книжки, съгласно чл. 2 от Наредба № 15 от 27.06.2006 г. за здравните изисквания.

Българска агенция по безопасност на храните ще извършва и проверки по сигнали за нередности на потребители, които ще могат да се подават онлайн или на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.