Българската агенция по безопасност на храните стартира засилени извънредни проверки по морето в началото на туристическия сезон.

Те ще се извършват на територията на областите Варна, Бургас и Добрич в обекти за търговия на дребно с храни, с дейност кетъринг или подвижни, временни и сезонни обекти, както и в заведения за обществено хранене, включително и намиращи се на територията на хотелски комплекси туристически обекти, предлагащи услугата "ол инклузив".

Проверките ще продължат до 13 септември, когато се очаква края на туристическия сезон'2019. Инспекторите ще следят за спазване на действащото законодателство за регистрацията на обектите, хигиенното им състояние (сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, отстраняване на отпадъците),

поддържане на системите за управление безопасността на храните или процедури, основани на принципите на НАССР – спазване условията и сроковете на съхранение на храни и суровини, изискванията за етикетиране, програми за мониторинг, за хигиена и безопасност на храните и осигуряване на проследимост на хранителните продукти – наличие на документи за произход и безопасност.

Съгласно нормативните изисквания, ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти и ще се извършва проследимост на техните доставчици. Инспекторите ще проверяват и дали работещите в обектите за обществено хранене притежават редовно заверени лични здравни книжки, съгласно чл. 2 от Наредба № 15 от 27.06.2006 г. за здравните изисквания.

Българска агенция по безопасност на храните ще извършва и проверки по сигнали за нередности на потребители, които ще могат да се подават онлайн или на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С 10% по-скъпи туристически пакети за новогодишните празници

Над половин милион българи се очаква да тръгнат на път, за да празнуват коледните и новогодишните празници. Около 140 000 от тях ще посрещнат празниците извън България, сочи статистиката на Института за анализи и оценки в туризма, цитирана от Нова телевизия.

Грози ги до 6 бона глоба и отмяна на звезди, ако не излязат на светло

Половината от хотелиерите се скриха от държавата

Грози ги до 6 бона глоба и отмяна на звезди, ако не излязат на светло

Само 12 123 места за настаняване са се вписали в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) до началото на октомври, когато изтече крайният срок. Броят им е близо наполовина по-малко от очакванията на туристическото министерство, показва справка на ведомството.

Отваря врати обновеният музей на пещерното дело в Чепеларе (ГАЛЕРИЯ)

Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване. 39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е напълно ремонтиран с над 1.1 млн.лв., осигурени чрез европейски средства.