Започват номинациите за годишните награди

Започват номинациите за годишните награди "Икономика на светло" на АИКБ

Започват номинациите за годишните награди „Икономика на светло“ за 2020 г., които ще бъдат връчени на предстояща церемония през месец юни 2021 г.. Това съобщи Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Целта на ежегодния конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към неформалната икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Призът „Икономика на светло“ за 2020 г. ще се присъди в три категории:

За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата.  Този приз ще се присъжда на държавна или общинска администрация, или на нейни представители за предлагането/въвеждането на нормативен акт или административна практика, които водят до ефективно ограничаване на сивия сектор и подобряване на бизнес средата.  

Втората категория е за личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция. Тук победител може да е личност, неправителствена организация, научна организация или компания със задълбочени изследвания по темата, постоянни и активни медийни изяви, или е генерирала предложения за промени в законови актове и/или административни практики и т.н.

Третата категория е за журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика.  Призът се присъжда на журналист или медия за принос в актуалното и многостранно отразяване на проблемите и постиженията, свързани с дейностите по ограничаване и превенция на неформалната икономика, в насърчаване и промотиране на светлия бизнес и формиране на обществена нетърпимост към сивия сектор.

Съгласно приетия регламент, номинации се правят от членовете на АИКБ, социалните партньори, членовете на Обществения съвет „Икономика на светло“, медиите. Срокът за изпращане на номинации е до 14 май 2021 г..

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.