Започват безплатни прегледи за лаймска болест и инфекции от кърлежи

Започват безплатни прегледи за лаймска болест и инфекции от кърлежи

Безплатни прегледи и консултации за лаймска болест и други инфекции, предавани от кърлежи ще се проведат от 11 до 14 юни във Военно-медицинска академия – София. Специалисти от Катедрата по инфекциозни болести ще приемат от 09.00 до 14.00 часа в кабинет № 108 на катедрата. За тях не се изисква направление от личен лекар, но е необходимо предварително записване на час.

Кърлежово-преносимите заболявания се причиняват от инфекциозни агенти, предавани чрез ухапване от различни видове кърлежи. До този момент са известни 16 заболявания, причинени от тях.

Тъй като даден кърлеж може да бъде преносител на повече от един инфекциозен агент, пациентите могат да бъдат инфектирани едновременно с повече от един патогени, което определя трудностите при диагностиката и лечението на някои пациенти.

Лаймската болест е най-широко разпространената инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. Първата клинична проява е кожен обрив на засегнатото място. Ако инфектираните с нея не започнат лечение веднага, тя удря сърцето, парализира централната и периферната нервна система и поразява ставите.

Марсилската треска е другата опасна инфекция, пренасяне от кърлежите. Проявите й наподобяват много грип. Заболяването се изразява с повишена температура, обрив, болки в ставите и мускулите, и отпадналост. При закъсвяло лечение болестта може да доведе до смърт.

Кримската треска, туларемията, ку-треската, бабезиозата и гранулоцитната анаплазмоза са другите инфекции, които се прадават от кърлежи и могат да доведат до трайни увреждания на периферната нервна система и ставите.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.