От днес започва загробването на над 50 000 свине във Варненска област. Преди дни там бяха открити три огнища на африканска чума, което доведе и до масовото убиване на животните.

Унищожаването им в свинекомплекса в село Брестак обаче се бави поради липса на терен. Определеното пространство от община Вълчидол се оказа неподходящо, тъй като още на първия метър от разкопките машините достигнали скала. Изискванията на Българската асоциация по безопасност на храните (БАБХ) са прасетата да са на 4 метра дълбочина. В събота спешно бе определен нов терен на само 2 метра от свинекомплекса. Едва след като е готов теренът, ще може да започне унищожаването на животните. „Никой няма да бъде освободен от работа, защото истинската работа започва след загробването“, коментира кметът на общината Георги Тронков пред БНТ. Той поясни, че тепърва предстои дезинфекция, карантинен период и подготовка. По думите му в момента там работят 130 души, а други 80 работят в съседен свинекомплекс.

До момента транспортирането на животни към село Брестак е спряло. „Всеки ден се вземат проби от животните в другите три свинекомплекса във Варненска област, проверяват се и частните стопанства“, обяви във Варна директорът на Агенцията по храните Паскал Желязков, цитиран от БНР. Той призова ловците да не крият информация за мъртви диви свине. "Всеки ден се увеличават все повече и повече случаите на положителни проби от диви свине. Ловците и други хора ни докладват, за да не им се спре ловът, но тъй като се дават 150 лева на намерена умряла свиня или част от нея, сега ще завалят вероятно проби от намерени в природата диви свине".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

50 млн. евро отпускат за мелиорации от февруари

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще отпусне 50 млн. евро за мерки за напояване от февруари. Това заяви ресорният министър Десислава Танева по време на представянето в УНСС на социално-икономическия анализ на Програмата развитието на селските райони (ПРСР).

Танева: Две са най-големите огнища на чума по свинете

Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете, като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни. Това заяви за БНТ земеделският министър Десислава Танева.

Отпада забраната за превоз от 39 свинеферми и 66 кланици в страната

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо. Във всички обекти е извършен официален контрол и надзор , доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Заради влошената епизоотична обстановка бе забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна, съобщиха от БАБХ.