Започва съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято“

Започва съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято“

От 03 август 2020 г. започна провеждането на съвместна българо-американска подготовка „Тракийскo лято 2020”, която ще продължи до 28 август 2020 г. и е част от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2020 година ”, съобищаха от българските ВВС във Фейсбук.

Подготовката ще се провежда в района на летище Пловдив, военно формирование 32040-Крумово, войскови район с отпаднала необходимост летище Чешнегирово, пътен участък с. Поройна – с. Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на Република България.

В подготовката ще вземат участие сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (СППМО), Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Военноморските сили (ВМС) и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

Авиационна и зенитно-ракетна техника от ВВС на Република България и САЩ ще участва, както следва: до 3 броя транспортни самолети С-130J; до 2 транспортни самолета С-27J; до 2 броя вертолети AS-532AL/Ми-17; 1 самолет МиГ-29; 1 брой ЗРК 2К12 „Куб“.

Военнослужещи, които ще участват в подготовката, както следва: от състава на Военновъздушните сили - до 250 души; от състава на Съвместното командване на специалните операции - до 350 души; от Военноморските сили, Сухопътни войски и СППМО - до 50 души; от Военновъздушните сили на САЩ - до 150 души.

Част от целите на подготовката са : Отработване на процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на транспортни самолети; Повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от ЗРВ; Усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна-домакин; Усъвършенстване способностите на ръководителите на полети; Повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили.

По време на съвместната българо-американска подготовка, в периода от 11.08 до 21.08.2020 г., се планират за изпълнение следните задачи: Тактически полети на малка височина в смесени групи; Превоз на войски и товари; Тактически въздушен десант; Визуално въздушно разузнаване; Полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини; Изпълнение на парашутни скокове; Зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната; Бойно маневриране за преодоляване на ПВО, включващо наземни средства и изтребители; Тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина; Изпълнение на медицинска евакуация.

Ръководител на съвместната българо-американска подготовка „Тракийскo лято 2020” е полковник Юрий Иванов ЛУКАНОВ – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили на Република България.

Помощник-ръководители на съвместната подготовка са както следва:
- за СКСО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, полковник Иван Василев РАЙКОВ – заместник-командир на Съвместното командване на специалните операции;
- за Военновъздушните сили – полковник Димитър Славов ПАВЛОВ – заместник-командир по летателната подготовка на в.ф. 32040.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.