Започва ремонт на сграда-паметник на културата в Сливен

Започва ремонт на сграда-паметник на културата в Сливен

Със 177 409 лв ще бъде извършен ремонт на сграда-паметник на културата, където се помещава сливенската регионална библиотека  „Сава Доброплодни“.

Проектът, който ще се финансира по програма „Красива България“ и общинската хазна предвижда подмяна на фасадата, дограмата и покрива. Всички действия са съгласувани с националния институт за недвижимото културно наследство при културното ведомство, очаква се всички дейности да бъдат завършени в края на годината.

Сградата е построена през периода 1910-1916-а година. Била е семейна собственост на известната фабрикантска фамилия Русчеви. Сградата е проектирана от арх. Боян Стоянов. Собственикът й Русчо Андонов /1843-1929/ е основоположник на Хощеровия род. Той основава текстилна фабрика, има шест деца. Синът му Андон Русчев /1878-1945/ е завършил текстилно инженерство във Висшето текстилно училище в гр. Кемниц /Германия/ и се е занимавал с модернизация на фабриката. Другият син Георги /1883-1949/ учил търговски науки, от 1903 г. постъпил като съдружник. Той въвел двойното счетоводство, отговарял за покупко-продажбите и кредитните вземания на фирмата. Синът Димитър /1895-1973/ се дипломирал като машинен инженер в Шарлотенбург.

Сградата е разположена в самостоятелен двор, с архитектурни обеми, оформени с богата пластична декорация. Представителната украса на фасадите й отговаря на декорацията на интериора.

Цели 11 години се проточи преди време делото за реституционните претенции, предявани към сградата от живеещия в Торонто /Канада/ Камен Русчев и столичанинът Георги Русчев, които имаха претенции към част от двора и старата част на сградата. Делото приключи в полза на община Сливен през 2013 година с решение на ВКС.

Последните консервационно-реставрационни мероприятия по оригиналната сграда-паметник и първата пристройка са извършени през 2003-2004 година, като средствата са били пак от  „Красива България“. Във връзка с опазване на сградата е извършено проучване на нейното състояние, което е установило  течове на покрива, компрометирана мазилка на фасадите и пукнатини по детайлите и пластиките.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.