0

П риемът за ясли, градини и подготвителни групи в училищата започва на 10 май, а за първокласниците от 1 юни, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Приемът за ясли, градини и подготвителни групи в училищата започва на 10 май, а за първокласниците от 1 юни, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Електронните заявления за кандидатстване в яслена група и в първа възрастова група в общинските детски градини и в подготвителни групи в училищата ще могат да се подават и редактират в срок до 30 май, а първото класиране ще бъде обявено на 7 юни. За учебната 2021/2022 г. са обявени за прием 386 места в яслена група, а в първа възрастова група – 2 136 места. В 16-те общински училища ще приемат 5 и 6 годишни деца в 26 подготвителни групи, като свободните места са 503.

Новият прием стартира с  промени в Наредбата  за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини, полудневни и целодневни подготвителни групи към училищата на територията на община Варна. Съгласно промените, са предвидени  допълнителни точки при класирането за деца, чийто постоянен и настоящ адрес съвпада, както и за родители, които са регистрирани в Бюрото по труда, с право на парично обезщетение от НОИ.

Родителите ще бъдат улеснени при подаване на документи за кандидатстване на децата им, тъй като е въведена служебна проверка за уседналостта на адреса на детето и района за обхват на съответното учебно заведение, както и от възможността за електронно подаване на част на документите.

Електронната система за прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна отваря на 1 юни от 10 часа, съобщават още от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Крайната дата за кандидатстване е 7  юни до 23,59 ч. В 37 училища са създадени условия за прием на 2982 първокласници в 147 паралелки, уточняват от общинската дирекция.   

Заявлението за регистрация се подава онлайн или на място. Всеки родител може да подреди в заявлението до 10 училища. За чуждите граждани, чиито деца нямат ЕГН, а само ЛНЧ, заявления ще се подават само в Община Варна. Регистрацията ще се извърши от служител на дирекция „Образование и младежки дейности“ при спазване на всички противоепидемични мерки и в посочените срокове.

Класирането ще бъде обявено на 10 юни до 17 часа, а записването ще се извършва в периода от 11 до 15 юни в училището, в което е прието детето.