Жътвата на слънчогледа в Добруджа се очаква да започне по-рано заради засушаването, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, пред БТА.

Добричко обичайно реколтирането на слънчогледа започва в края на август-началото на септември. През тази стопанска година масивите със слънчоглед в областта надхвърлят 717 000 декара.

В района на Каварна, Шабла, Дуранкулак през последните няколко месеца не са паднали стопански значими валежи и земеделските производители едва ли ще приберат повече от 200 килограма маслодайно семе от декар според Жекова. Тя добави, че в землищата на другите общини в региона слънчогледът се развива добре и добивите се очакват на равнището на миналата стопанска година – около 330 - 350 килограма от декар.

Първите предложения за изкупуването на слънчогледа в региона са на много ниска цена – 520 лева за тон, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според Жекова през миналото лято слънчогледовото семе се е търгувало по 620 лева за тон, което е по-справедлива цена.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Браншовиците ще слагат ред в сортовете

Защитаваме марка Добруджанско масло от лавандула

Браншовиците ще слагат ред в сортовете

В Добруджа е учредена първата асоциация на производителите на лавандула, съобщи Агри.бг. Целта на сдружението е да сме обединени, за да се борим за по-добри условия, на които да продаваме, каза Петър Христов, председател на новосъздадената Национална асоциация на производителите на етерични масла.

Указанията за кандидатстване са публикувани на страницата на ДФ „Земеделие“

Фермерите получават до 90 хил. за малки кланици

Указанията за кандидатстване са публикувани на страницата на ДФ „Земеделие“

Указанията за отпускане на държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове” вече са публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Слагайте в паничката им жито, трици и слънчогледов шрот

Рецепти за хранене на дългоухите

Слагайте в паничката им жито, трици и слънчогледов шрот

Отбитите мъжки и женски зайци за угояване се разделят по пол и се отглеждат групово.

Когато зайчетата са по-малко в група, развиват се по-добре и достигат определеното живо тегло в по-ранна възраст.