Жътвата на слънчогледа в Добруджа се очаква да започне по-рано заради засушаването, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, пред БТА.

Добричко обичайно реколтирането на слънчогледа започва в края на август-началото на септември. През тази стопанска година масивите със слънчоглед в областта надхвърлят 717 000 декара.

В района на Каварна, Шабла, Дуранкулак през последните няколко месеца не са паднали стопански значими валежи и земеделските производители едва ли ще приберат повече от 200 килограма маслодайно семе от декар според Жекова. Тя добави, че в землищата на другите общини в региона слънчогледът се развива добре и добивите се очакват на равнището на миналата стопанска година – около 330 - 350 килограма от декар.

Първите предложения за изкупуването на слънчогледа в региона са на много ниска цена – 520 лева за тон, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според Жекова през миналото лято слънчогледовото семе се е търгувало по 620 лева за тон, което е по-справедлива цена.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Италианци правят антично морско вино

Производители възродиха гръцка технология от остров Хиос

Ентусиазирани тоскански винопроизводители, историци и учени се обединиха в усилията да пресъздадат вино от гръцкия остров Хиос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години.

Погрижете се  за дървото в края на есента

Покриваме туята през зимата

Погрижете се за дървото в края на есента

Някои видове са непретенциозни, докато други, напротив, изискват внимателна поддръжка. Това изисква специални знания и умения.

Нафпавок  се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

Кървавица слагат в капама, тръненик - на тавана

Нафпавок се пази за съд и доктор, разказва Дешка Кротева

 

В Горно Драглище, Разложко, никак не се бавят с прасето. Сутринта на 25 декември го колят и до три следобед всичко е разпределено и приготвено. Като се почне от нафпавоците, мине се през белите суджуци - тръненици, та се стигне до кървавиците, от които няма втори по света.