0

Ж ътвата на слънчогледа в Добруджа се очаква да започне по-рано заради засушаването, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, пред БТА.

Жътвата на слънчогледа в Добруджа се очаква да започне по-рано заради засушаването, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, пред БТА.

Добричко обичайно реколтирането на слънчогледа започва в края на август-началото на септември. През тази стопанска година масивите със слънчоглед в областта надхвърлят 717 000 декара.

В района на Каварна, Шабла, Дуранкулак през последните няколко месеца не са паднали стопански значими валежи и земеделските производители едва ли ще приберат повече от 200 килограма маслодайно семе от декар според Жекова. Тя добави, че в землищата на другите общини в региона слънчогледът се развива добре и добивите се очакват на равнището на миналата стопанска година – около 330 - 350 килограма от декар.

Първите предложения за изкупуването на слънчогледа в региона са на много ниска цена – 520 лева за тон, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според Жекова през миналото лято слънчогледовото семе се е търгувало по 620 лева за тон, което е по-справедлива цена.