Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г., в подкрепа на земеделците и за опазване на пчелите и природата започва днес. Това съобщиха от Фондацията за околна среда и земеделие.

Ако инициативата успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., то тогава Европейската комисия и Европейския парламент следва да превърнат исканията на инициативата в нормативни актове.
Около 90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриват кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации.

Според международни експерти четвърт от дивите животни в Европа са опасно застрашени, а половината от природните местообитания са в неблагоприятно състояние, екосистемните услуги се влошават.

Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието заради несправедливи цени, липса на подкрепа от правителствата, латифундисти и големи корпорации, смятат организаторите на инициативата, които отбелязват, че около четири милиона малки земеделски стопанства са изчезнали между 2004 и 2016 г. в ЕС. Бързият упадък както на малките стопанства, така и на дивата природа е дълбоко вкоренен в настоящия ни модел на производство на селскостопански храни, който до голяма степен разчита на мащабното монокултурно земеделие и използването на синтетични пестициди, смятат те.

Според тях до допълнително влошаване на ситуацията води Общата селскостопанска политика на ЕС, която активно финансира именно тази форма на селско стопанство, чрез системата си за субсидии, която благоприятства масовото производство, вместо да подпомага фермите с малки размери и екологично земеделие.

Сред исканията на Европейска гражданска инициатива е Европейската комисия да внесе законодателни предложения за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г. Те настояват за намаляване на синтетичните пестициди в земеделието на ЕС с 80 на сто до 2030г., започвайки с най-опасните, и достигане на 100 процента чисто от синтетични пестициди земеделие до 2035 г.

Друго искане е за възстановяване на природните екосистеми в земеделските райони, така че земеделието да се превърне в лост за възстановяване на биоразнообразието. Освен това настояват за подкрепа за фермерите в преход, като се работи за реформи в земеделието, чрез приоритизиране на малките, разнообразни и устойчиви земеделски стопанства, подкрепа за бързо увеличаване на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на независими обучения и проучвания за свободно от пестициди и ГМО земеделие.

По темата: пчели кампания
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки пети декар нает с договор „на коляно“ (ТЕМАТА)

Почти всеки пети декар земеделска земя се обработва по договор „на коляно“, който най-често е едногодишен. Така са известни едногодишните договори, сключвани от обработващите земята стопани с притежателите на парцелите, когато за тези имоти има много съсобственици.

3,5 млн. лв. повече за залесяване до края на годината

Общо 10,3 млн. лева или с 3,5 млн. лв.повече от миналата година са предвидени за залесяване през 2020 г. от фонд „Инвестиции в горите“. С тези средства се предвижда да бъдат посадени общо 9 439 декара гори, съобщи БГНЕС.

Изнасяме 64 млн. литра вино годишно

България изнася 64 млн. литра вино годишно, съобщи Димитър Андреевски от Изпълненителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) по време на дискусията "Винено-кулинарен туризъм: състояние и перспективи за развитие". За миналата година произведеното количество вино е над 9 млн. литра.